Debatten går livlig om dagen rundt innføring av koronasertifikat i Norge. Et slikt sertifikat er allerede innført i blant annet i Danmark og Israel, der det må fremvises for å kunne gå på restaurant, til frisøren, kino og kulturarrangementer.

Jurister og samfunnsvitere har advart på det sterkeste, og flere har trukket paralleller til passersedlene under andre verdenskrig. Et samfunn der man må oppgi helseopplysninger eller andre personsensitive opplysninger for å kunne bevege seg fritt, bryter dessuten med flere grunnleggende menneskerettigheter. Dette er en svært viktig debatt.

Les også: Et lite mysterium på Bent Høies liste

Det er imidlertid ett spørsmål man glemmer i kampens hete: Hva skal vi egentlig med et koronasertifikat?

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI), gir både Pfizer og Moderna-vaksinen en beskyttelsesgrad på rundt 95 prosent. Det betyr altså at de som har tatt denne vaksinen, etterhvert burde kunne senke skuldrene og stole på at det kommer til å gå helt fint, selv om de skulle bli eksponert for koronasmitte.

«Jammen, hva med mutantene?», sier du kanskje.

FHI sier på sin nettside: «Det ser ut til at vaksinene fortsatt vil virke mot de ulike muterte virusvariantene, men at effekten i noen tilfeller kan bli lavere.»

Deg med vaksine

Du som tar vaksinen er altså etter all sannsynlighet beskyttet mot også nye varianter. Dersom du ønsker en oppgradering av vaksinen, ser det ut til at du etterhvert vil få tilbud om det også, slik at du kan føle deg ekstra trygg.

For deg som velger å ta vaksinen, hvorfor skulle da personer som ikke tar vaksinen utgjøre noen trussel? Hvorfor skal de uvaksinerte holdes systematisk utenfor i samfunnet?

Hvis du selv er beskyttet mot koronaviruset, spiller det da noen rolle om personen ved siden av deg i kinosalen skulle være smittebærer?

De som velger å ikke ta vaksinen, setter gjerne sin lit til at kroppens eget immunforsvar håndterer viruset, slik det gjør for de fleste andre sykdommer. Selvfølgelig kan man bli syk, men statistikken ser svært god ut for personer uten underliggende sykdommer.

Les mer fra Norsk debatt her

Det er grunn til å tro at gruppen som har valgt å ikke vaksinere seg, også er innforstått med at det kan medføre at man blir syk av korona. Denne gruppen skulle derfor heller ikke ha behov for å vite andre menneskers koronastatus.

Så hva skal vi egentlig med koronasertifikatet? Det høres ut som mye byråkrati og mange menneskerettighetsbrudd til ingen nytte. Er det egentlig bare et pressmiddel for å tvinge folk til å ta en eksperimentell vaksine, som man ellers ikke ville tatt?