I mange år har Oslo vært en av de beste konsertbyene i Europa. Det har musikkelskere over hele landet nytt godt av. Dyktige profesjonelle konsertarrangører har gang på gang overbevist verdens største artister om å legge turnen innom Norge når de først er i Europa.

Det er ingen selvfølge.

Nå risikerer vi at Springsteen, Drake, Taylor Swift og andre superstjerner reiser til andre byer i Norge, eller dropper Norge fra turnélista og legger inn ekstrakonserter i Sverige, Danmark, København eller andre byer i Europa.

Det kan vi takke byrådet i Oslo med Raymond Johansen i spissen for.

Dropper Oslo fra turnéplanene

På grunn av koronakrisen har det siste drøye året vært stusselig greier for alle som elsker å gå på konserter med favorittartistene sine, og resten av 2021 blir heller ikke en konsertfest.

Les også: Pappakroppen kom i mitt første heile år som pappa. Herregud for ein klisjé

Dessverre er ikke koronakrisen det eneste problemet. De største artistene droppet Oslo fra turnéplanen allerede i 2019. Da spilte blant andre Foo Fighters, Elton John og Phil Collins i Bergen, mens Metallica rocket Trondheim. Det var ikke tilfeldig.

I Oslo er det akutt mangel på steder å avholde konserter med artister som trekker mer enn 20.000 tilskuere. Den siste store konserten på Valle Hovin var med Guns N’ Roses i 2018. Samme år fylte Eminem Voldsløkka.

Siden har det vært stille begge steder. Valle Hovin er anleggsområde til tidligst 2024, og det er høyst uklart om arenaen kan brukes til konserter etterpå. En planlagt storkonsert på Voldsløkka i 2019 ikke ble noe av. Koronakrisen har tatt seg av resten.

Ikke noe sted for de store konsertene

«Oslo kommune skal være en arrangementsvennlig by, både for publikum og arrangører.» heter det i en arrangementsstrategi som ble vedtatt for to år siden. Siden har ikke byrådet løftet en finger for å legge til rette for store konserter.

I realiteten har de satt foten ned, og gjort det enda vanskeligere for aktørene. Aftenposten avslørte nylig at en av konsertarrangørene har fått avslag fra Oslo kommune om å arrangere en korona-gjenåpningskonsert i Frognerparken i høst, på samme sted som Bruce Springsteen spilte i 2016.

Svaret var et kontant nei, blant annet av hensyn til gressplener, grusveier og trær. Den samme problemstillingen møter vi på Voldsløkka som kun er tilgjengelig for konsert en helg i skolenes sommerferie.

Alle forstår at den må åpnes for konserter to helger på rad, slik Høyre krever og konsertarrangørene ønsker.

Det vil ikke kommunen fordi «Bymiljøetatens anbefaling er at det ikke avholdes flere enn ett arrangement årlig på Voldsløkka.» Så sånn er det med den saken.

Vi trenger engasjement fra politikerene

At regelverket for leie av Voldsløkka er ubrukelig fordi det forutsetter at kommunale saksbehandlere uansett skal ha siste ord når det kommer til hvem som skal få opptre gjør ikke saken bedre. Det er byråd Lan Marie Berg som er den politiske sjefen for Bymiljøetaten.

Hun engasjerer seg ikke i saken, og avslår søknader om leie av kommunal grunn til konserter fra profesjonelle aktører som brenner for kulturtilbudet i Norge.

Les mer fra Norsk debatt her

Samtidig har kulturbyråd Omar Gamal så langt ikke vist gjennomslagskraft nok i byrådet til å vende kommunale avslag til aksept.

Derfor er det opp til byrådsleder Raymond Johansen å engasjere seg i saken, og skjære gjennom det kommunale kaoset som nå lammer konsertvirksomheten.

Hvis ikke må alle i Norge trolig være forberedt på å reise langt i fremtiden for å se favorittartistene våre på nært hold.