Kronprinsen var nemlig den som ga ordren til det makabre drapet på journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi, 2. oktober 2018. Den dagen fanget overvåkningskameraene opp at Khashoggi gikk inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul – men ingen bilder viste at han kom ut igjen. Han skulle bare hente et nødvendig papir for å kunne gifte seg.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Ifølge tyrkisk politi ble Khashoggi holdt som fange, torturert og drept av saudi-arabiske sikkerhetsstyrker, før liket ble partert og delene fraktet ut av konsulatet. Khashoggi hadde da rettet sterk kritikk mot regimet og særlig krigen det førte i Jemen.

Tre dager senere publiserte Khashoggis arbeidsgiver The Washington Post en blank kolonne med et bilde av Khashoggi og tittelen «En stemme som mangler».

Blod på hendene?

I tiden som fulgte ble bildet ganske klart. Khashoggi kom aldri – hel og i live – ut igjen fra konsulatet. 15 saudi-arabere skal ha vært med i kommandoen som sørget for at han forsvant. Av dem skal 11 ha hatt direkte tilknytning til MBS.

Og kronprinsen selv var ikke snauere enn at han påtok seg det hele og fulle ansvaret – men benektet å stå bak. Selvsagt, kan man si. En prins har ikke blod på hendene selv. Den slags overlater man til underordnede.

Like fullt ble MBS utestengt fra det gode selskap. Så lenge det varte.

Tatt inn i varmen igjen

Den første som offisielt trykket kronprinsens hånd igjen var Tyrkias president, i juni. Alle forbindelser skulle normaliseres, het det fra Istanbul.

Neste mann ut var USAs president Jo Biden, som tidligere hadde uttalt at det ikke kom på tale. Han ville opprinnelig gjøre Saudi-Arabia til en pariastat. Nå sa han at det var viktig å bygge opp forbindelsene igjen.

Les også: Biden kryper til korset: Fremstår lite autentisk og svak

Saudi-Arabia har i mange, mange år vært en viktig alliert for USA i Midtøsten. Og nå Macron. Som ba Hellas være en slags støtdemper og ta imot MBS før Frankrike, for å unngå at hans første skritt i Europa ble på fransk jord.

Lyst i bann

Noe må ha skjedd i mellomtiden. Etter drapet på Khashoggi skulle man ikke frekventere MBS. Han var, som man sa før, «lyst i bann». Khashoggis skjebne rystet folk. Man kunne ikke uten videre skyve det under teppet.

Men ja, det skjedde noe. Mellom Russland og Ukraina. En hel krig, faktisk. Og i midten av den var det en viktig vare som het russisk gass. MBS har ikke noe med den å gjøre. Men han sitter på en like verdifull etterspurt energi: Olje. Så enkelt er det.

Dette er Nettavisens spaltister

Riyad styrer oljeprisen. Litt mer olje fra saudi-arabiske pumper betyr for eksempel lavere oljepriser. Sånn kan man skaffe seg innpass i ettergivende diplomatiske kretser. Der står man hardt på prinsippene – inntil de velter.

Macron har også en annen baktanke: Iran. Han kunne tenke seg at dialogen mellom Teheran og Riyad kunne gjenopptas.

Hva veier et makabert drap og noen menneskerettigheter i en så viktig geostrategisk sammenheng? Altfor lett.