Gå til sidens hovedinnhold

Hvem tør å få barn nå?

Alexandria Gogstad og Kaia Bergeland Kjos er bekymret over det synkende folketallet, og kommer med klare forventninger til Erna og eget parti.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Hvilke innretninger i familiepolitikken kan bidra til at nordmenn får flere barn og hva skal til for at de skal velge å gjøre dette i yngre alder?

Det er økonomiske nedgangstider - mange er permitterte, og studenter er bekymret for arbeidsmarkedet de skal ut i etter fullførte studier. Forventer Høyre at vi skal planlegge å få barn når vi er usikre på om vi vil ha en jobb til å finansiere barneoppdragelsen?

Les også: «Går ikke barnet ditt i barnehage?»

For å opprettholde folketallet må hver av oss i snitt få litt over to barn. I dag er tallet bare 1,6. Som representanter for generasjonen som skal bære en stadig tyngre velferdsstat på skuldrene våre, er vi bekymret for det synkende folketallet i Norge. Det som også bekymrer, er mangelen på politikk som kan snu trenden. Tiden er moden for å introdusere konkrete tiltak:

Vi mener at tydelige økonomiske incentiver er en naturlig del av løsningen, og håper at den etablerte delen av Høyre vil gå inn for å øke omgjøringsstipendet for studenter som får barn. Det vil være et tydelig økonomisk incentiv, men også et kulturelt signal om at dette er ønskelig.

Mange ønsker å vente til man er i fast jobb før man får barn, og det er forståelig. Det er likevel viktig å vise at det både er ønskelig og mulig å få barn i tidligere alder. Å innføre 12 måneders studiestøtte for studenter med barn, og øke foreldrestipendet, bidrar til å forbedre rammevilkårene til småbarnsforeldre som studerer. Studiestøtte hele året gir økonomisk forutsigbarhet som småbarnsforeldre sårt trenger. Å investere i ordninger som kan gjøre det lettere å få flere barn tidligere, er en langtidsinvestering i velferdsstatens bærekraft.

Les flere saker fra Norsk debatt her

I økonomiske nedgangstider er det skummelt å begynne å planlegge familielivet. Det minste staten kan gjøre er å sikre gode økonomiske rammevilkår.

Så kjære Erna. Om du vil at vi skal ha både råd og ressurser til å ta vare på deg og resten av regjeringen når dere blir gamle, burde tiltakene for studenter med barn komme allerede nå!

Alexandria Gogstad, 2. nestleder i Høyres studenter og Kaia Bergland Kjos, leder av Høyres studenterforening i Bergen

Kommentarer til denne saken