Gå til sidens hovedinnhold

Hvem vil bli Hitlers nabo?

Et slitent pensjonat på Obersalzberg ble her om dagen solgt for 40 millioner kroner. Stedets største attraksjon er at Adolf Hitler hadde hytte på nabotomta.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

«Zum Türken» befinner seg rett oppe i bakken for Hitlers enorme «Berghof» - på Obersalzberg som ligger seks kilometer fra småbyen Berchtesgarden rett ved grensa til Østerrike.

Opprinnelig leide han den beskjedne hytta, som «der Führer» etter hvert kjøpte og fikk bygd om til et luksuriøst palass med gigantiske panoramavinduer og utsikt dypt inn i Alpene.

Martin Bormann tvang 57 lokale bønder til å selge eiendommene sine, slik at hele den vakre fjellbygda ble til et eksklusivt ferieområde for Hitler og hans nærmeste medarbeidere.

Her kan du lese flere innlegg av Asbjørn Svarstad.

Eksklusiv krets

Hele området var avsperret for offentligheten og solid inngjerdet, slik at ikke mengdene med tilreisende hitlerturister skulle greie å komme seg innenfor.

Det lille hotellet var fast oppholdssted for SS-livvaktene, og ble derfor utstyrt med underjordiske ganger som blant annet førte rett inn til Hitlers private bunkeranlegg.

På Berghof tok Hitler i mot Mussolini og andre statssjefer fra fjern og nær. I årene frem til krigen tilbrakte han større deler av året på landstedet enn på kontoret i Berlin. Også militære sjefer og den øvrige toppen av nazihierarkiet strømmet til og fra.

Den 26. juni 1943 kom Knut Hamsun på besøk, en visitt som endte i munnhuggeri mellom Hitler og ham.

Det var på Berghof Eva Braun regjerte, hun som i mange år var Hitlers topp hemmelige kjærlighet, og som til slutt ble gift med ham - noen timer før de sammen begikk selvmord.

Les også: SS-general Reinhard Heydrich var nazi-apparatets mest forhatte mann. I Norge kunne en grov tabbe kostet ham karrieren (+)

Ruinhaug og kultsted

Bare ruinene sto tilbake etter at stedet i mai 1945 ble bombet av allierte fly.

Murrestene ble på 60-tallet sprengt av myndighetene i delstaten Bayern. Det hadde ikke gått dem hus forbi at det som var igjen av Adolfs Alpe-slott var blitt til valfartssted for gamle og nye nazister fra inn- og utland.

Etter krigen fikk «Zum Türken»s tidligere eier kjøpe tilbake den sterkt bombeskadde eiendommen.

Mannen innredet et lite hotell, hvor han de påfølgende årtiene kjørte en blomstrende butikk - med fullt hus av amerikanske soldater på perm og/eller gamle nazister på jakt etter nærhet til sin høyt elskede diktator.

Etter hvert som turistene fra årtusenskiftet heller strømmet til det nye dokumentasjonssenteret et par steinkast unna, gikk det nedover med trafikken på Türken.

Det virket til slutt som om eierne overlevde på å selge tvilsomme Hitler-skrifter og ta skyhøye inngangspenger for besøk i bunkeranlegget.

Les også: Adolf Hitler vant valget i Namibia

Kald og rå kjeller

Den som hadde håpet på å få se hakekorsfaner eller byster av føreren, ble grundig skuffet. I de mange og lange tunnelene og trappene - her og der med skyteskår - er veggene tagget med meldinger av typen «Leroy was here», «Fuck Eva Braun» eller «Heil Hitler, du gamle germaner».

Krangelen om hva som skal skje med det historisk sett uinteressante bygget, har pågått i de åtte årene som har gått siden eieren begynte å snakke om å selge. Hun var imidlertid vrang og vanskelig - og villlle ikke for noen pris selge til det offentlige.

For et år siden ble eiendommen bydd frem av den internasjonale eiendomsmekleren Sotheby's International Realty for 3,65 millioner euro.

Det sto ikke ett ord i annonsen om det fasjonable naboskapet - men alle visste hva dette handlet om.

Nå er det blitt kjent at en lokal familie med mange generasjoner bak seg i området har fått tilslaget. Prisen blir ikke opplyst - men om selger oppnådde prisantydningen, så sang hun sikkert hele veien til banken.

Her kan du lese flere innlegg fra Nettavisen Norsk debatt.

Hva nå?

Talsmenn for så vel kommunen som delstaten uttrykker «lettelse» over at det nå kommer skikkelige folk på «Zum Türken», og at den fremtidige virksomheten skal «avstemmes» med dokumentasjonssenteret og kommunen.

Kjøperen avviser overfor lokalavisen å avsløre hva han har planer om. Men - som det står mellom linjene i nyhetsmeldingene: Dette er ikke nazister eller lignende, som vil slå mynt på stedets historie.

For noen år siden ble Hitlers «Lille Statskanselli» - lokalene som lå noen få kilometer unna og hvor medreisende regjeringsmedarbeidere bodde og arbeidet - solgt til private interesser.

Da kjøperen hadde omvandlet hele greia til eierleiligheter, strømmet interesserte kjøpere til.

Les også: En arisk slåsskjempe og polering av ei nazinese

Ørn med hull

Jeg dumpet en gang borti den ene beboeren, som forsøkte å overbevise meg om at han slett ikke hadde nazisympatier - men sannelig bare var en mer enn gjennomsnittlig «historieinteressert» samfunnsborger. Det verste er for øvrig fjernet fra ornamentet over døra, forklarte han. og pekte på ørnen med det tomme hullet der hvor hakekorset hadde sittet.

Jeg tenker nok at det blir eierleiligheter av «Zum Türken» også.

«Beste utsikten på hele Obersalzberg» kommer det til å stå i annonsene - men selvsagt ikke et ord om hvem som holdt til ved siden av.

Blir sikkert fint å bo der - med samme aftensol og utsikt som massemorderen elsket så høyt.

Og selvsagt med fremragende utsikt ned på den overgrodde tomta der Berghof befant seg - og hvor folkemord og verdenskrig hørte med til hverdagslige sysler.