Gå til sidens hovedinnhold

Hver gang vi drikkes?

Endelig er «Hver gang vi møtes» tilbake på skjermen. Bare synd at alle alkoholreferansene overskygget det musikalske i første program.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Jeg har grått, ledd, fått gåsehud og latt meg begeistre og - ikke minst - endret syn på flere norske artister gjennom de årene «Hver gang vi møtes» har vært på skjermen.

Derfor så jeg skikkelig frem til den nye sesongen som ble sparket i gang denne helgen.

Bare sånn at det er sagt; jeg lo, jeg gråt, fikk gåsehud og lot meg begeistre denne gangen også, men episode 1 av sesong 11 skuffet likevel.

Årsak? Alkoholreferansene overskygget (for min del) det musikalske innholdet.

Les også: Skyter ned Frps øl-drøm: - Skadelig politikk

Vi møter Maria Mena, Hanne Krogh, Stian «Staysman» Torbjørnsen, Agnete Saba, Arne Hurlen, Trygve Skaug og Abdulhakim «Hkeem» Hassane i idylliske omgivelser.

De seks første har allerede knerta hver sin øl eller tatt seg glass vin da sistnevnte kommer.

- Jeg drikker ikke, sier Hkeem, og ber om eplejuice i glasset.

Det har ennå ikke gått ti minutter av det aller første programmet i sesongen, som dessverre skal vise seg å handle mer om deltakernes inntak av alkohol enn musikk.

Første del er over. Jeg har grått, fått gåsehud, og blitt bedre kjent med mystiske Maria. At hun ved flere anledninger roper etter mer øl, eller vin, fester seg ikke nevneverdig.

Ennå.

Så er tiden kommet for dagens aktivitet. Maria Mena får besøk av sin venninne/vinkjenner/journalist, Ingvild Tennfjord, som stiger ut av bilen med flere flasker i hendene.

Tema er bobler. Kult, tenker jeg, men blir raskt skuffet.

For vi får verken innblikk i boblenes historie, hvilken type mat som passer til denne typen drikke, eller noe annet - ut over å få oppleve at Hanne Krogh får prøve å sable Champagne – for første gang i sitt liv. Fokus er at Maria Mena har en dyr smak.

Men det aller mest påfallende: Hkeem er ikke å se.

Les også: Lady Gaga sang nasjonalsangen - med antrekk fullt av symbolikk

Han dukker opp igjen på skjermen under middagen, der forretten er østers – og Champagne.

Jeg nekter å tro at i 2020, som var da programmet ble spilt inn, ikke finner gode alkoholfrie alternativer til Champagne eller prosecco, eller at en sommelier og vinkjenner ikke har kunnskaper om dette.

Jeg nekter å tro at musikeres liv, som det ble fremstilt i denne episoden av «Hver gang vi møtes», handler om å måtte drikke for å kunne kose seg i hverandres selskap og lage god tv.

Jeg har venner, familie og bekjente som ikke drikker alkohol, enten på grunn av religiøs overbevisning, av helsemessige årsaker, fordi de rett og slett ikke liker smaken, eller fordi de har tatt et aktivt valg om å leve alkoholfritt av helt andre årsaker.

Jeg vet også at det blir flere og flere som velger et liv uten alkohol. Man trenger ikke gå lenger enn til Vinmonopolet for å finne at en større og større del av sortimentet er 0 %-produkter.

Selv er jeg ikke et avholdsmenneske, men jeg sitter likevel å kjenner på et ubehag etter å ha sett første del av et program som har vært – og er - en av mine lørdagstv-favoritter.

Om det er TV2 eller produksjonsselskapet Mastiff som har tatt seg av klippinga, vet jeg ikke.

Om det er andre enn jeg som reagerer, vet jeg heller ikke.

Men, om «Hver gang vi møtes» i fremtiden har lyst til å treffe sitt kjernepublikum, som meg, bør de tenke litt over hvilke signaler de sender ut i beste sendetid en lørdag kveld.

Signalet de sendte på lørdag, er at du ikke får være med på moroa, eller blir klippet bort, om du ikke drikker alkohol.

Les også: Arrangerte stor 18-årsfest for sønnen midt under koronapandemien

Hadde vi ikke bodd i Norge, hadde jeg tenkt at «advarselen» om at programmet inneholder produktplassering henviste til bryggerier eller vinprodusenter. Disse hadde i så fall virkelig fått valuta for pengene.

Jeg krysser fingrene for at episode 2 inneholder mer Hkeem og mindre øl.

Avisa Nordland, som publiserte en artikkel om innlegget til Tømmerbakke, har vært i kontakt med TV2 som svarer på kritikken.

- Det er intense og lange dager der alle artistene skal levere ny norsk musikk. At de koser seg med et glass eller to til maten, mener vi at voksne mennesker må få lov til. Så er det jo ikke alltid alkohol i de glassene selv om det er vinglass, sier programredaktør i TV2 Kathrine Haldorsen til Avisa Nordland.