Gå til sidens hovedinnhold

Hvis vi skal ha en skole der alle lykkes, trenger vi en ny regjering

At Høyre klandrer venstresiden for hva de selv har mislykkes med, er i grunn veldig merkelig.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

I går kunne jeg lese i Nettavisen at leder i Kristiansand Unge Høyre ønsket en skole som var tilpasset elevene, og ikke politikerne. Det er jeg helt enig i og det regner jeg med de fleste politikere også er.

Det som derimot er realiteten er at Høyre, som Knudsen selv representerer, har hatt flertall i åtte år. At hun klandrer venstresiden for hva egen regjering har mislykkes med, er i grunn veldig merkelig.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Det er mye som er bra med dagens skole, blant annet at alle uansett bakgrunn møtes i det samme klasserommet og at vi har dyktige lærere over hele landet. Men, det er også mye i dagens skole som har gått galt de siste åtte årene.

Karakterbasert opptak rammer elevene

Vi har hatt en høyreregjering som ikke prioriterer oss unge og vår skolehverdag i stor nok grad. En av fem elever fullfører ikke videregående skole, og 9 000 yrkesfagelever står uten læreplass. Det er alt for mange som ikke får fullført sin utdanning.

Les også: «Dere er noen skikkelige tapere!» overhørte jeg en far rope til barna sine

For å ikke snakke om Høyreregjeringen sitt nye forslag, som dessverre kan bli realiteten hvis dagens regjeringen fortsetter. Dagens regjering, med Høyre i spissen, vil innføre såkalt fritt skolevalg. Eller som det egentlig er: karakterbasert opptakskrav. Dette gjør at de flinkeste elevene får velge fritt, mens de av oss som har lavest karakter kan bli sendt vekk fra vårt nærmiljø.

Karakterbasert opptak rammer elevene, skolene i distriktet og lokalsamfunn i hele landet. Med karakterbasert opptakskrav vil det kunne føre til noen elever får lang reisevei til skolen. Og hvis man allerede er skolelei og må sitte over en time på buss hver vei for å komme seg på skolen, da er det ikke rart at man ikke klarer å fullføre videregående.

Prioritert vekk skole

I åtte år har regjeringen hatt muligheten til å gjøre mye for vår skolehverdag. De kunne for eksempel ansatt flere lærere og fått flere yrkesfagelever inn i skolen. Det har de ikke gjort. Ikke fordi de ikke har hatt muligheten, men fordi de har prioritert det vekk.

Arbeiderpartiet vil ha en skole der man ser hver enkelt elev, og der alle skal lykkes. Vi vet at lærere er den aller viktigste faktoren for at vi lærer, og derfor trenger vi å ansette enda flere lærere, slik at de har tid til å følge opp hver enkelt elev i større grad. Og ikke minst, ha mulighet til å tilpasse undervisning for alle elevene i klasserommet.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Vi lærer forskjellig, og undervisningen må i større grad være tilpasset hver enkelt slik opplæringsloven krever. Arbeiderpartiet vil ha læreplassgaranti for alle kvalifiserte yrekesfagelever og vi vil at alle elever skal ha mulighet til å gå på skole i sitt nærmiljø. Dette fordi det er så viktig at elever fullfører sin utdanning, og får mulighet til å gå på skole i trygge omgivelser.

Vi trenger en skole der alle elever skal lykkes, men da trenger vi også en ny regjering!

Kommentarer til denne saken