Gå til sidens hovedinnhold

Hvor ekstremt skal dette partiet være egentlig?

MDG har ført krig mot bilen lenge, men nå seiler krig mot kjøtt opp som den store saken for partiet.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Programkomiteen i MDG har foreslått at partiet programfester at kjøttforbruket i Norge skal halveres. For Oslo MDG er ikke det nok. Oslo-partiet vil ha tidfestet halveringen til 2025, altså om fire år.

Dette er, som de fleste skjønner, en svært radikal omlegging av folks kosthold det legges opp til. Ikke uventet skaper dette protester.

Les også: Utvalg vil fjerne taxfree-ordningen

For alle som er glad i kjøtt, er ikke dette akkurat musikk i ørene deres. Ikke for bøndene heller selvsagt. Senterpartiet har vært kritisk til MDGs kjøttpolitikk lenge. Trygve Slagsvold Vedum vil heller ha ribbeglede enn kjøttskam. Velgerne ser ut til å støtte ham i det.

Protest fra distrikts-MDG

Det som er nytt er at det nå protesteres kraftig også internt i MDG.

Både i Innlandet og i Møre og Romsdal går nå fylkespartiene ut. Jon Lurås, fylkespolitiker for MDG i Innlandet, liker ikke denne moraliseringen. Han vil ha mer gulrot og mindre pisk.

Møre og Romsdal MDG har foreslått at kjøttforbruket skal reduseres i stedet for halveres. Fylkesleder Ingvild Espelid Wold uttaler til Aftenposten:

– Vi må redusere både kjøttproduksjonen og kjøttforbruket. Det mener hele partiet. Men det er veldig bastant og kontraproduktivt å programfeste en halvering av forbruket. Det er for inngripende og oppfattes som moralistisk.

Dermed ligger det an til full kjøttkrig på landsmøtet i MDG. En kjøttkrig by mot land.

Sliter med oppslutningen i Oslo

I Oslo, der partiet har stått sterkest, sliter nå MDG med oppslutningen. I en fersk meningsmåling Norstat har utført for Aftenposten får MDG kun 6,9 prosent oppslutning i Oslo. Det er godt under halvparten av hva partiet fikk i kommunevalget i 2019, og et betydelig fall fra oppslutningen i Norstats forrige Oslo-måling i fjor høst.

I hovedstaden, som er partiets utstillingsvindu, ser det altså ut til å være krise. Dermed ligger ikke MDG særlig bedre an enn ved stortingsvalget i 2017, der partiet fikk 6 prosent i Oslo.

Her kan du lese flere kommentarer av Kjell-Magne Rystad

Kan det skyldes at politikken oppfattes som for ekstrem?

En gavepakke til Senterpartiet

For Senterpartiet er MDG og kjøttnekt en rød klut. Ikke bare fordi Senterpartiet er bøndenes parti, men vel så mye fordi de fleste av oss er glade i kjøtt. Å ta fra oss kjøttkakene eller juleribba er ikke populært.

Med det grønne skiftet i fokus blir MDG og Senterpartiet hovedmotstandere i valgkampen. MDG står for alt Senterpartiets distriktsvelgere avskyr. MDG er for hipsterne i Oslo som vil nekte dem kjøtt, bil og reiser til syden.

Tidligere har nok mange rundt om i landet ledd av kjøttfrie julebord i Oslo og Bergen. Men nå kan jo slikt bli realiteten også mange andre steder i landet, dersom den mest radikale delen av MDG skulle vinne frem og få innflytelse etter stortingsvalget.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

For Senterpartiet er dette en gavepakke i valgkampen.

Hvor ekstremt skal dette partiet bli egentlig?

Flere fylkeslag i MDG ser nå ut til å forstå at det er grenser for hvor radikalt partiet kan være. Det spørs om det hjelper.

MDG er et storbyparti, som litt stygt sagt er for og av lastesykkelkjørende hipstere innenfor ringveien i Oslo.

Her er det altså by mot land, også innad i MDG.

Det er kamp om hvor ekstremt MDG skal være.

Kommentarer til denne saken