Høsten 2013 trodde mange at Norge fikk en blåblå regjering. Siden har Erna Solberg jobbet dag og natt for å bevise at de tok feil.

Bevisene hun har samlet er overveldende. Ingen fulle sjøfolk har noensinne vært større ødelander enn denne vår lengst sittende statsminister fra Høyre. Norge har nå den største offentlige sektoren av noe industriland. Nesten hver tredje jobber i offentlig sektor. I Klassekampen kan vi selvfølgelig lese om en grufull høyre-dreining og nedbygging av velferdsstaten, noe som understreker venstresidens dyskalkuli.

Norge har en større offentlig sektor enn både Finland, Sverige og Danmark, men seiler den norske marinen best, lærer norske elever mest, og er norske veier bedre?

Les også: Ole Asbjørn Ness: - Det evige gnålet om innestemme er jeg ikke med på!

Follobanen har sprukket med åtte milliarder, kampflyene våre er blitt verdens dyreste, en mil med jernbane gjennom Moss koster 15 milliarder kroner, regjeringskvartalet … Listen over byggeprosjekter hvor budsjettene sprekker er endeløs. Hvis ikke entreprenørbransjen takker Erna Solberg i aftenbønnen hver kveld, er de noen utakknemlige svin!

I 1988 måtte Statoils grunnlegger Arve Johnsen forlate sjefsposten i vanære etter en budsjettsprekk på Mongstad på under 10 milliarder kroner (i dagens pengeverdi). Pyttpytt sier Erna Solberg og lar Equinor feie et tap på mer enn 200 milliarder kroner på skiferolje i Nord-Amerika under teppet.

Equinor satte nylig kronen på verket ved å selge på bunn!

Klikk her for å abonnere på Norsk debatt sitt nyhetsbrev

Sant nok var det Jens Stoltenberg som, etter den sviktende beredskapen 22. juli, lanserte den særegne tesen om at ansvar tok ledere best ved å bli sittende. Men det er først under Erna Solberg at dette er blitt gjeldende juss for enhver leder under hennes kontroll.

Ernas raushet er så voluminøs at opposisjonen ikke henger med. Rødts Mímir Kristjánsson gikk nylig til kamp for sekstimersdagen. Han hadde ikke fått med seg at Erna Solberg allerede er igang med en mye mer ambisiøs reform: Færrest mulig nordmenn i arbeid i det hele tatt.

1 av 3 nordmenn i arbeidsfør alder arbeider ikke. I den gamle norske paradegrenen arbeidsdeltakelse, er vi forbigått av både Sverige og Tyskland.

Les også: Full splid om subsidiering av norsk landbruk: - Det er en farlig vei

Legger man til de 30 prosentene som arbeider i offentlig sektor, så har man et flertall av personer i arbeidsfør alder som mottar sitt livsopphold direkte fra det offentlige.

Heri ligger kanskje forklaringen på Erna Solbergs raushet: Hun må gå dit velgerne er!

Det er ikke i det private næringsliv.

Les også: Kaller Listhaug en «frekk apekatt»: - Jeg trodde ikke mine egne øyne

Men i antirasismens navn har Erna Solberg sørget for ingen nordmenn frykter at innvandrere tar jobbene fra dem. Kun halvparten av innvandrerne fra Afrika er i jobb. Og det er blitt mange flere av dem selv om Frp har vært støtteparti i åtte år.

Men Erna Solberg er opptatt av å skape nye arbeidsplasser. Nylig la regjeringen frem den såkalte Energimeldingen for å videreutvikle energiressursene våre, og gi oss flere meningsfulle jobber.

I denne lanserte regjerningen en genial idé for hvordan vi best bruker norsk fornybar vannkraft: Vi må utvinne olje og gass med vannkraften vår!

Genialt.

Meningsfullt.

Klimamålet nådd!

Dette vil kanskje øke de globale utslippene, men Erna er overbevist om at de enkle sjelene ved navn «utlendinger» vil foretrekke vår «renere» olje og gass fremfor skitten arabisk, og hedre henne som en fremsynt klimaredder.

Øvelsen blir gjort utenfor fikenbladet ved navn Handlingsregelen. Regelen som sier at kun tre prosent av Oljefondet kan brukes hvert år, og som vokter Norges finanspolitiske dyd. Erna lyktes ikke med å legge fregattkjøp utenfor handlingsregelen, men å kutte oljeselskapenes inntekter er en mer elegant øvelse.

Les også: Frykter rødgrønn regjering med frie tøyler for innvandringspolitikken

Blir hun gjenvalgt skal man derfor ikke se bort i fra at Equinor snart bestiller og seiler fregatter for den norske marinen.

Og så kan marinen satse på skiferolje i Nord-Amerika?

Under Erna Solberg har dessuten kronekursen stupt, slik den gjerne gjør for aspirerende bananrepublikker. Men desto mer kronekursen faller, desto større blir oljefondet målt i kroner, og desto mer penger har Erna Solberg hatt å bruke.

Dog, utakk er verdens lønn. 13. september ligger det an til at Erna Solberg blir feid ut av regjeringskontorene. Tidenes i praksis mest rødgrønne politiker blir byttet ut med ekte rødgrønne politikere.

Trolig tenker velgerne i sin visdom at hvis blå kan føre rød politikk, så vil rød føre blå politikk. Stol på skolelyset fra Oslo vest med litt innslag av bondevett.

Imens vil Erna Solberg gå inn i historien som det fornemste norske eksempelet på den moderne politikeren: En politiker som ikke var opptatt av politikk, men av makt i seg selv.

Eller mer presist: Erna Solberg har flytt som korken etter en diger La Grande Dame Magnum Champagne på hendelsenes hav.

Hennes forsvar blir Harold Macmillans da han ble spurt om hva som hadde vært de vanskeligste utfordringene for ham som statsminister: «Events, my dear boy, events.»

Les flere meninger fra Norsk debatt

Resultatet er at disponibel inntekt per nordmann er 14 prosent lavere enn i 2013. «Antallet innbyggere har økt mer enn inntektene,» forklarte finansminister Sanner Vedum, og syntes det var helt naturlig.

Dermed blir Jonas Gahr Støre, Ernas «brother from another mother», statsminister.

It's the economy, Stupid.

Det blir interessant, sier kineseren i oss.