Skattebetalerforeningen er opptatt av offentlig pengebruk. Sammen med Nettavisen deler vi hvert år ut Sløseriprisen. Denne prisen skal være en korreks til hvordan det offentlige bruker skattebetalernes penger. Den siste dagen av november ble vi sittende og lure på hvordan Oslo kommune prioriterer pengebruken sin.

I en artikkel i Aftenposten heter det at Oslo kommune vil benytte fire millioner kroner av budsjettet til å spandere piggdekk til byens syklister. Dette er en gjentagelse av en tilsvarende utdeling kommunen hadde i 2020, og som de omtaler som en suksess.

Les også: 4000 får piggdekkstøtte: – Ugreit

Dette må da være tett på å kvalifisere til neste års Sløseripris.

Nå kjenner ikke vi til nøyaktig hvem det er som sykler på vinterstid i Oslo kommune, kanskje ledelsen i kommunen gjør det. Det vi derimot har en mistanke om er at de som eventuelt vil motta gratis piggdekk fra kommunen ikke sykler på gamle, slitne sykler, men er folk som har utstyr på stell og er oppdatert.

Ikke for det, vi synes det er flott at Oslo kommune vil bidra til å holde befolkningen sunn og vinterluften så frisk som det lar seg gjøre. Likevel blir vi sittende igjen og undre oss over om de som eventuelt får inntil 1000 kroner for å kjøpe seg piggdekk til sykkelen, er rette mottakere for skattebetalernes penger.

I noen grad kan man sågar kalle tiltaket både umusikalsk og usolidarisk.

Fattigdommen øker

Vi ser daglig i mediene oppslag om folk som sliter med å få endene til å møtes. I debatter på fjernsyn forteller folk at de ikke har råd til mat. Fattigdommen i Norge øker og køen ved Matsentralen og Fattighuset blir lenger.

Så hvorfor bevilges ikke disse piggdekk-millionene i retning av våre naboer som sliter? Hvorfor bidrar Oslo kommune igjen til å støtte opp om folk som i bunn og grunn har råd til å kjøpe piggdekk til sine sykler?

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Og så kan vi høre politikerne, som står bak tildelingen, at «det må være mulig å ha to tanker i hodet samtidig». Visst er det så, men alle politikere kjenner til uttrykket det etterlatte inntrykk. Dette tiltaket bidrar neppe positivt til inntrykket folk sitter igjen med når millionene er delt ut. For er dette en støtte som treffer solidarisk?

Dette handler om respekt for skattebetalernes bidrag til storsamfunnet. Dette handler om å ha tillit til skatteregimet. Dette tiltaket er dessverre ikke slik.

Dette tiltaket burde Oslo kommune vurdere én gang til.