(Bergensavisen): Gummi, dong, regnfrakk eller kondom. Kjært barn har mange navn. I Norge er vi rett og slett er litt sløve når det kommer til bruken. Ungdommer jeg har snakket med forteller at de ofte glemmer det. At de har ikke med seg. At det er kleint å spørre om partneren kan bruke kondom.

At de er redd for at det skal virke som at de mistenker den andre for å være smittet med noe, eller at de selv er det. Ikke minst synes de at det kan være kleint å ta på kondom.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Mange er redd for å bli gravid, og derfor er mange jenter beskyttet gjennom hormonell prevensjon. Det er utrolig bra, men det er dessverre ikke nok når det dreier seg om seksuelt overførbare infeksjoner, som klamydia, gonorè og syfilis. De kan kun kondom beskytte mot.

De fleste ungdommer vet dette. Vi lever i et godt opplyst land. Mitt inntrykk er at mange rett og slett ikke er så redd for bli smittet. De vet at det er lett å teste seg, og tenker at det er lett å få behandling. Det er i tillegg helt gratis, så konsekvensene fremstår som små.

Få har forståelse for at overforbruk av antibiotika kan føre til resistens. Det virker ikke reelt at behandlingen som fungerer så godt nå, kanskje ikke kommer til å fungere like godt i fremtiden.

Les også: − Unnskyld, jeg fikk visst ereksjon

Det er ille, for disse sykdommene fører med seg en del kjipe symptomer, og for noen kan det bli ganske alvorlig. Du kan også bli smittet uten å få symptomer. Da er det vanskelig å vite at du har en behandlingstrengende sykdom, som i verste fall kan føre til langvarige smerter i underlivet, bekkeninfeksjon og ufrivillig barnløshet.

Det er både billigere og bedre for helsen din å bruke kondom, enn å behandle deg for en seksuelt overførbar infeksjon. Kondombruk trenger ikke å bety at man er smittet eller skitten, eller at partner er det. Det betyr at man har et ønske om å holde seg frisk og rask. Jeg ville tenkt at noen viste meg stor tillit, ved å beskytte både meg, og seg selv, ved å bruke kondom.

Og det trenger ikke å være kleint å bruke. Jeg tenker at med litt øvelse og en liten kikk på YouTube, kan de fleste bli superbrukere. Du kan både briljere og imponere med disse ferdighetene, og du kommer aldri til å angre på kondomene du brukte.

Jeg gleder meg over alle som kommer forbi helsesykepleierkontoret og henter kondomer. Du er for øvrig fortsatt hjertelig velkommen for å teste deg for klamydia og gonorè, men jeg slenger gjerne på enda litt mer framsnakking av kondom, med håp om at den blir mindre upopulær.