Anette Trettebergstuen bruker sterke ord når hun omtaler en spesiell type innhold som barn og unge blir eksponert for gjennom Tiktoks algoritmer. Blant annet sier hun at innholdet potensielt kan ødelegge livene til barn og unge for alltid.

Hva slags innhold er dette? Styrketrening og kostholdsråd.

Jeg er forundret over hvorfor kulturministeren reagerer så sterkt på dette.

Interessen har alltid vært der

For det første er det ikke noe nytt at unge gutter har interesse for muskler. Bare ta en titt på alle superheltfilmene. Og om det ikke er superheltfilmene som danner interessen for muskler, så er det eventuelt mennene som jenter crusher på - ofte menn med veltrente kropper.

Og det kan være en grunn til at unge gutter tyr til Tiktok-influensere for trening- og kostholdsråd. Gjennom mine 13 år med grunnskole lærte jeg tilnærmet ingenting om hvordan å bygge muskler, eller hvordan man kunne gå opp eller ned i vekt ved å kontrollere inntak av kalorier.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Så hva slags innhold ønsker egentlig Trettebergstuen at unge skal se på Tiktok? Morsomme memes, eller mindreårige jenter som danser på en seksualisert måte?

Fordi i kontrast til de overnevnte temaene, kan man faktisk benytte kunnskapen man får fra treningsvideoer til å forbedre seg selv. En plattform for underholdning kan med andre ord også fungere som et redskap for læring.

Hvorfor underviser ikke skolen?

Selvfølgelig finnes det også en mørk side ved trening- og kostholdsindustrien. At unge blir oppfordret til å benytte steroider for å oppnå idealkroppen, er noe vi absolutt burde slå ned på.

Men er det statens rolle å be Tiktok om å begrense innhold som oppfordrer til steroidbruk? Hvorfor lærer vi ingenting på skolen om steroidbruk og de farlige, og muligens dødelige konsekvensene av det?

Les mer fra Norsk debatt

Jeg synes de populære treningsinfluenserne lærer unge å skille mellom gode og farlige kosttilskudd. Proteinshakes og kreatin er ikke det samme som å sprøyte i seg steroider.

Og frem til det finnes et bedre undervisningsalternativ, så vil Tiktok-influensere være mentorer for unge som vil pumpe jern og se bedre ut.