Det bygges altfor mange hytter i Norge. Se bare på disse tallene: Ifølge SSB har vi i dag 445.513 hytter og fritidsboliger. Det er hele 8,6 prosent flere enn for bare ti år siden.

I en undersøkelse Den Norske Turistforeningen gjennomførte i 2015 kom det fram at norske hytteeiere i snitt bruker hytta kun 49 dager i året. Våre hytter står altså tomme store deler av året.

Det burde med andre ord være nok hytter å ta av, og det burde ikke være nødvendig å fortsette med storstilt bygging. I hvert fall ikke i urørt natur.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Vi kan nemlig ikke lenger lukke øynene for det faktum at vi står midt i en akutt naturkrise, og at det er arealendringer og bit-for-bit-nedbyggingen som har ført oss dit.

Måten vi forvalter naturen på har gjort at arter fortrenges, sårbare økosystemer ødelegges og våre egne naturopplevelser forsvinner. Litt etter litt.

Hytteutbyggingen har en del av skylda.

Dyrelivet må vike for bålpanner

Da jeg nylig var på Beitostølen, kjente jeg på en snikende følelse av irritasjon. Snøen lavet ned fortere en preppemaskinene klarte å henge med. Jeg hadde stort sett skisporet for meg selv, og jeg kunne bruke så lang tid jeg ville i oppoverbakkene og ploge så bredt jeg bare ønsket i nedoverbakkene.

Men til tross for idyllen, var det noe som ikke stemte.

Les også: Det desidert viktigste tiltaket for å nå klimamålene

I løpet av de 15 årene jeg har vært hytteturist på Beitostølen, har ting endret seg mye. Der jeg før kun sporadisk så en hytte her og der, ligger det nå fritidsboliger overalt – den ene større enn den andre.

Den «urørte» naturen er borte. Lyset fra store panoramavinduer utkonkurrerer månelyset, og dyrelivet må vike for bålpanner.

Som chilenskættet vestlending oppvokst i havgapet i Haugesund, var hytte på fjellet noe jeg drømte om. De gangene vi kom oss til fjells, kunne vi endelig gå på ski og oppleve selve kjernen i den norske folkesjela. Men som den arbeiderklassefamilien vi var, hadde vi ikke råd til å kjøpe egen hytte.

Les også: Dyremishandling er noe svineri, og Mattilsynet må anmelde bøndene

Vi måtte nøye oss med å låne eller leie. I dag har jeg fremdeles en lengsel etter å eie hytte på fjellet, men jeg er glad det ble med drømmen.

Hytteutbygging er et tapsprosjekt

Naturens verdi kan ikke måles i penger, og sett i et samfunnsøkonomisk perspektiv er hytteutbygging et tapsprosjekt. Det viser en ny undersøkelse fra Menon Economics. Videre kommer det fram at både lokalbefolkningen i Norefjell-Reinsjøfjell og et representativt utvalg befolkningen i Oslo og Viken ønsker at det bygges ut minst mulig.

Jeg tror vi er mange som er enig i at vi må tenke nytt og endre måten vi bruker naturen på. Vi må nedskalere utbyggingsplanene, bygge i allerede etablerte hyttefelt og leie fremfor å eie.

På den måten kan du oppleve naturens magi på nært hold, men uten å bidra til nedbyggingen av den.

Det blir en vinn-vinn, det. Både for naturen og oss som elsker hyttelivet.