Gå til sidens hovedinnhold

Hyttedugnad: For de med så store hytter at de kan holde avstandskravene

Vi har en dugnad som er tilpasset landets elite. Store deler av eliten slipper unna mange av tiltakene som folk flest må slite med, skriver debattforfatteren.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Norge er nå i slutten av en lang pandemidugnad. Dugnad er frivillig, ubetalt arbeid som blir gjort i et fellesskap, der den underliggende moral er at alle deltar. Høyt og lavt, elite og fotfolk.

Før korona var dugnad en vanlig arbeidsform i borettslag og lokale organisasjoner. Men i tråd med større sosial ulikhet i landet har denne type dugnad slitt. Slitt fordi ikke alle ønsker å delta. Eller har ikke tid til å delta.

Og, de får da mulighet til å kjøpe seg fri fra dugnaden.

Les også: Har du ikke tid til koronavaksinen, får du stille deg bakerst i køen

I pandemidugnaden dukker de samme mekanismene opp. Noen kan kjøpe seg fri.

Vi leser om vaksineturisme til land som Dubai, der rikfolk kan snike seg foran i køen. Helt lovlig, men moralsk utfordrende. Jeg aner ikke hvor mange nordmenn som har tatt en slik «nødvendig reise».

Slipper unna

Vi har en dugnad som er tilpasset landets elite. Og en hyttedugnad, hvor store deler av eliten slipper unna med mange av tiltakene som folk flest må slite med.

De har hus og hytter de kan veksle mellom. De har jobber med fleksibilitet og hjemmekontor. De har økonomi til å kjøpe seg unna borettslagsdugnader. Og, de mister ikke jobben.

De har også penger til leksehjelp til egne barn og ungdommer. Eller akademisk utdanning slik at de kan hjelpe egne barn på hjemmeskole. De lever liv som er unntatt fra dugnadens bakside.

For dugnadens bakside handler om alle som mister jobbene. Mister inntekt. Alle de som bor trangt. Alle som ikke har økonomi til å kjøpe seg hus, leiligheter og hytter som er så store at de kan holde avstandskravene.

Alle de som har barn som bor andre steder i landet enn de selv. Alle som har studenter i Viken, og områder med mye smitte.

Ja, alle oss som knapt tør fortelle at vi får egne barn på besøk, eller at man reiser for å være med egne barn i påsken.

Nå har styringspartier og Stortinget laget nye lover og regler som sender politiet på de som bryter pandemilovene.

Et pandemiregelverk som er så uklart at helsedirektøren, statsministeren og nestleder i Ap selv ikke klarer å forstå reglene og praktisere de.

Og derfor må vi få avklart om rettsstatens prinsipper og internasjonale menneskerettigheter blir ivaretatt i dette nye lovregimet.

Les flere saker fra Norsk debatt her

Avslutningsvis vil jeg si at jeg har ikke noe imot at folk er rike og har mange valgmuligheter. Jeg unner folk det. Men jeg er bare drittlei av at dugnaden rammer så skjevt.

I eldre tider ble dugnader avsluttet med et større måltid og en fest. Dugnadsfolket ble traktert med mat og drikke. Det blir definitivt mange fester når pandemien er over. Når mange nok er vaksinert. Når smittevernsleger ikke lengre styrer politikken og samfunnsutviklingen i Norge.

Men blir alle invitert? Og har alle lyst til å delta?

Jeg er usikker.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer