Lets face it: En rik aksjeinvestor som tar med familien på påskeferie på hytta smitter ingen i skisporene på fjellet. Risikoen er mye større for en pakistansk familie som reiser til Pakistan for å møte storfamilien rett før ramadan.

Beskrivelsen av hyttefolket versus innvandrerfamilien er selvsagt en retorisk overdrivelse som karikerer fordommene mot de to gruppene.

Men poenget står: Du kan være så misunnelig som helst, men det er tilnærmet risikofritt å handle i Oslo, sette seg i sin egen bil og tilbringe påsken alene med familien på hytta og i skiløypene utenfor.

Smitten kommer ikke med sol og vind.

Etter fjorårets skarpe kritikk er det naturlig at helsemyndighetene tyr til fornuften og åpner for hytteferie.

Det gjør sikkert vond i misunnelsesmuskelen: Men det har null å si for den norske koronapandemien at helseminister Bent Høie drar til fjells for noen dagers velfortjent ferie etter ett år med pandemi.

Det er derimot komplett uforståelig at man har vært så slepphendte mot nordmenn som returnerer fra unødvendige feriereiser til utlandet.

Dessverre føyer det seg inn i et mønster hvor velment politisk korrekthet og rettferdighetssans blir skylapper for å forstå hva som skjer og treffe nødvendige tiltak.

Med slike ideologiske briller blir høy smitte i innvandrertunge bydeler i Oslo forklart med dårlig økonomi i familier som bor tett, og der far og mor arbeider steinhardt i manuelle yrker som ikke har hjemmekontor.

Problemet er at disse forklaringene ikke holder helt inn.

Stovner og Grorud har lavest sysselsetting i Oslo, og tettboddheten er bare marginalt høyere enn i resten av byen. Dessuten viser tall fra resten av landet at de samme gruppene er overrepresentert flere steder, også der det ikke er tettboddhet.

Se bilder fra Tehran to dager før persisk nyttår:

Det betyr ikke at de velmente forklaringene ikke betyr noe, men at det finnes flere forklaringer der ute - for eksempel mangel på tiltro/tillit til smitteråd og andre samværsformer på tvers av generasjonene, for å nevne noen teorier.

Men det vi kan slå fast er at påskeferie på hytta ikke forklarer noe som helst. Smitten er størst i gruppen som ikke har hytte på fjellet, for å si det sånn.

Folkehelsesinstituttet mener at 70 prosent av smitten skjer enten hjemme, i barnehage/skole eller i private arrangementer. Ifølge den siste ukerapporten er det høyeste andel positive prøver i aldersgruppen 6-19 år - altså barn i skolepliktig alder.

Nå innføres skjenkestopp over hele landet. Det er et tiltak som treffer hele befolkningen, også på steder der det knapt er smitte. Skjenkestoppen i Oslo har vart siden november uten at smitten er borte, og det er knapt registrert smitte på restauranter.

Hvis man ser på listen over befolkningsgrupper som har mye koronasmitte, så er det flere av folkegruppene som ikke er typiske for høyt alkoholkonsum.

Det er ingen tvil om hvilken gruppe som har mest smitte og sykdom.

Dessverre er situasjonen trolig enda verre enn den offisielle statistikken viser.

  • Folkehelseinstituttets tall gjelder folk som er født utenfor Norge, altså en gruppe på 800.000 mennesker. Dette er i underkant av 15 prosent av landets befolkning - og de stod altså for 35 prosent av registrerte tilfeller og 57 prosent av pasienter som var så syke at de måtte ha sykehusinnleggelse i forrige uke.
  • Det FHIs tall ikke forteller er hvordan smittesituasjonen er for de 200.000 norskfødte med innvandrerforeldre - altså den andre gruppen i det Statistisk sentralbyrå kaller for innvandrerbefolkningen. Det vil være tilnærmet naturstridig om ikke også denne gruppen er overrepresentert blant de som er smittet.

Folkehelseinstituttet har laget et faglig notat om norskfødte med utenlandskfødte foreldre, og det viser helt klart at denne gruppen er klart overrepresentert. Barn av innvandrere er nesten tre ganger oftere smittet enn barn av norskfødte foreldre, viser notatet. Og det gjelder særlig blant dem med foreldre født i Pakistan, Tyrkia, Somalia og Irak.

- Forskjeller i alder og kjønnssammensetning, bostedskommune og yrkessammensetning i de ulike gruppene synes ikke å forklare forskjellene i bekreftet smitte, skriver Folkehelseinstituttets forskere. De har ikke hatt tilgang til data om sosioøkonomiske forskjeller, trangboddhet, bevegelsesmønster, sosial interaksjon eller medievaner, eller det forskerne mener «kan påvirke atferd som beskytter mot smitte, etterlevelse av råd og tiltak, karantene og isolasjon».

Utbredelsen av covid-19 blir nå anslått til 1.577 tilfeller per 100.000 i hele den norske befolkningen som har Pakistan som fødeland. Det er omtrent samme smittenivå som nordøstlige bydeler i Oslo som Grorud, Stovner og Alna.

Hva betyr disse tallene?

Enkel matematikk tilsier to muligheter: Enten drar denne gruppen opp gjennomsnittet på Oslo øst, eller så har gruppen høyere smitteforekomst i hele landet. Begge forklaringene peker på at mer enn manuelle yrker og trangboddhet som forklarer forskjellene.

I dag lander det fly fra Doha og Istanbul på Gardermoen (som ligger i Viken, ikke Oslo, slik mange tror). 1. påskedag kommer det fly fra Istanbul, Doha og flere europeiske byer som er vanlige trafikknutepunkter. Samtidig kommer meldinger om at 40.000 planla utenlandsreise i påsken - stikk i strid med rådene fra helsemyndighetene.

Den nylige feiringen av persisk nyttår (Nowrus) som var lørdag 20. mars, ble besøkt fra Norge. Vi får bare håpe at feiringen gikk smittevernforsvarlig for seg, men videoer som er delt på sosiale medier viser at smittevernet ikke ligner på norske regler, for å si det forsiktig.

En uke over påske starter den muslimske fastemåneden ramadan, så for mange er det selvsagt fristende å reise hjem til familiene i Pakistan i påsken for å slappe av før fasten.

Dette er reelle problemer og det hjelper ingen å analysere situasjonen med ideologiske briller. Vi hjelper ingen av dem som nå blir alvorlig syke ved å skule misunnelig på folk som har hytte på fjellet eller ved sjøen.

Hvis man reelt er bekymret for sykdommens utbredelse og skader, så må fokus og tiltak rettes mot gruppene som er mest utsatt.

Det beste rådet er å droppe alle unødvendige feriereiser ut av landet.

Og det nest beste er å lukke ørene for sutringen fra dem som trosser alle reiseråd og som må sperres inne på kuarantenehotell til de beviselig er smittefri.

PS! Hva mener du? Er det rimelig å nekte folk å dra på hytta i påsken, mens det er greit å dra på utenlandsferie? Skriv din mening i et debattinnlegg!