Tyskland-Ungarn, TV2 Sport 1 klokken 21.00

HER HJEMME STÅR landslagskapteinene opp for regnbuens farger samtidig som landets cornerflagg og Vålerengas draktnummer lyser av pride. Toleranse har alltid vært en god ting. Vi har skjønt det i Norge, at politikk og fotball er nødt til å gå hand i hand i samfunnets tjeneste.

Det gjør oss bedre, både on and off the pitch.

Det er selvfølgelig langt igjen, men vi prøver.

Klikk her for å abonnere på Norsk debatt sitt nyhetsbrev

FOTBALLENS ØVERSTE MYNDIGHETER skjønner ikke det. Eller de later som de ikke forstår. FIFA har sviktet verden og det vakre spillet siden tildelingen av Qatar-VM i 2010. Under Euro 2020 er det UEFA som søler regnbuens vakre farger på slipset.

Det begynte med de meningsløse reaksjonene mot Manuel Neuers tolerante markering i valget av kapteinsbind i Tysklands kamp mot Portugal.

Etter at byen München har fått nei på forespørselen om å kle Allianz Arena i regnbuens farger før kveldens kamp mot Ungarn, har det utviklet seg til en menneskerettighets-skandale.

Les også: Når angrep er Italias beste forsvar skal Europa virkelig passe seg

DET EUROPEISKE FOTBALLFORBUNDET begrunner avslaget med at markeringen anses for å være et politisk svar på en nylig vedtatt ungarsk lov. Hvilket er helt korrekt. Hva annet skulle det være? Loven det er snakk om gjelder et forbud mot «promotering av homofili» overfor mindreårige.

Det er som om Ungarns statsminister Victor Orbán - av mange kalt EUs første diktator - mener at LHBT-miljøet er smittsomt.

Loven føyer seg også inn i rekka av den ungarske regjeringas undertrykkelse av grunnleggende demokratiske prinsipper.

Her kan du lese flere kommentarer av MortenP

DA UNGARNS NASJONALFORSAMLING med stort flertall (137-55) vedtok å gi Victor Orbán utvidete fullmakter i bekjempelsen av koronaviruset, fikk han og regjeringa de facto politisk carte blanche til å gjøre akkurat som de vil. Og det gjør de. Det var slik loven mot promotering av homofili ble til.

Under dekket av å være en politisk og religiøst uavhengig organisasjon er det dette regimet UEFA støtter, i det viktige spørsmålet rundt LHBT-miljøenes rettigheter i alle land.

De burde, som mora mi ville sagt, skamme seg.

UAVHENGIGHET HAR ALDRI skadet noen, men UEFAs problem er at de lar det stå i veien for toleranse, åpenhet, solidaritet og respekt. Heldigvis har verden sine stemmer og byen München en borgermester med rakk rygg.

Alle sammen mennesker som taler fotballmakta midt imot, og som nekter å la seg kue i dette spørsmålet.

Derfor koker det i sosiale medier.

Derfor vil München-borgermester Dieter Reiter lyse opp det 291 meter høye olympiatårnet i de tolerante fargene, og la regnbueflagget vaie fra toppen av byens rådhus.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

DET ER MAKT det. Og det eneste signalet Ungarn og UEFA forstår. I kveld er det oss mot dem. I kveld er vi alle internasjonale tyskere.

Ungarns nye lov er i strid med verdiene vi kjemper for, og gjennom å stikke hodet i sanden stiller UEFA seg på feil side av historien.

Dem om det.

Vi taper aldri!