Gå til sidens hovedinnhold

I dag har vi et skattesystem som gjør det mer lønnsomt å investere i bolig og betong enn i arbeidsplasser

Gode rammevilkår er viktigere enn noen gang før for bedrifter og næringslivet, mener Julianne Cornelia Ofstad.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Stadig flere står utenfor arbeidslivet. Arbeidsledigheten er historisk høy, og pandemien har ført flere bedrifter på randen av konkurs. Derfor er det viktigere enn noen gang at vi gir gode rammevilkår for bedrifter og næringslivet, for at de skal kunne komme seg raskest mulig på beina etter pandemien.

Derfor fremmet Frp den 7. april forslag i Stortinget om å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital.

Les også: Det NRK ikke forteller deg om innvandring og småkommuner

Arbeidende kapital bidrar til verdiskapning og arbeidsplasser. I dag har vi et skattesystem som gjør det mer lønnsomt å investere i bolig og betong enn i arbeidsplasser. Dette er en destruktiv politikk, som ikke bare presser prisene opp og gjør det enda vanskeligere for unge å komme seg inn på boligmarkedet, men det holder også flere utenfor arbeidslivet. Det vil vi gjøre noe med.

I dag har utenlandske bedrifter i Norge store skattefordeler, fordi de slipper unna den særnorske formuesskatten. Dette er en urettferdig ordning som gjør at norske bedrifter i Norge har dårligere konkurransedyktighet enn utenlandske bedrifter. Det kan også være med å forklare hvorfor den utenlandske eierandelen i Norge har økt betydelig de siste årene. Hvis vi vil beholde eierskap og arbeidsplasser i Norge, må vi også sørge for et skattesystem som gjør at man konkurrerer på like vilkår.

Les også: Stor rift om brukte dieselbiler: – Går raskest på markedet nå

Problemet er også at bedrifter må betale formuesskatt uavhengig av om de går med overskudd eller ikke. Mange blir nødt til å selge maskiner eller annet utstyr for å få råd til å betale skatt. Mange bedrifter har ikke formuen sin i penger i banken, men i bygg, utstyr og annet som bedriften trenger for å gå rundt. Å måtte betale formueskatt av dette gjør det neppe spesielt fristende å starte en bedrift i Norge, og det gjør det hvert fall ikke lett for bedrifter i startfasen å ansette nye medarbeidere. Vi må ha et skattesystem som stimulerer til vekst, ikke et som hindrer mennesker med gode ideer i å satse og som flytter arbeidsplasser ut av landet.

I 2017 ble det gjort en undesøkelse av Norstat blant 200 norske bedriftseiere. Hele 70 prosent svarte at de ville ha mulighet til å ansette flere dersom formuesskatten på arbeidende kapital ble fjernet. Dette viser viktigheten av å fjerne en særnorsk skatt som slår skjevt ut for norske bedriftseiere. I en tid der vi sårt trenger arbeidsplasser, og rekordmange står utenfor arbeidslivet må vi sette alle kluter til for å sørge for flere arbeidsplasser. Vi har en stor jobb foran oss, og en slik løsning vil definitivt være et skritt i riktig retning.

Her kan du lese flere innlegg fra Norsk debatt.

Alle er tjent med at flere står i jobb. Det vil generere økte skatteinntekter slik at vi kan opprettholde dagens velferd. Da kan vi ikke skatte bedriftene våre ut av landet slik at enda færre får muligheten til å jobbe. For verdier må skapes før de kan deles, det virker venstresiden å ha glemt.

Julianne Cornelia Ofstad, formann i Fremskrittspartiets ungdom i Viken og 1. vara til FpUs sentralstyre, Oslo

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren