Den russiske motorsykkelbanden «Nattulvene» har siden 2015 kommet på «tur» til Berlin for å avholde provoserende markeringer ved flere av byens sovjetiske seiersmonumenter.

Særlig voldsomt har foregått ved det sentrale minnesmerket som ligger i Tiergarten - et par hundre meter unna Riksdagen og Brandenburger Tor.

To datoer

Frigjøringsdagen feires i Moskva den 9. mai – mens datoen i resten av verden er den 8. mai. Årsaken er at Josef Stalin insisterte på at de tyske generalene skulle foreta en formell overgivelse i sovjetisk regi. De hadde allerede skrevet under på dokumentene hos de vestallierte. Men tyskerne nådde så sent frem til Berlin at klokka i russisk tidssone nådde å bikke over midnatt.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Monumentet i Tiergarten er bygd med granitt fra ruinene av Hitlers enorme statsministerium noen steinkast unna og står på massegraven hvor det ligger om lag 2500 rødegardister.

Josef Stalin - som satt trygt i Kreml og kommanderte sine tropper på vei mot den tyske hovedstaden – ga den 28. april 1945 ordre om at Riksdagen skulle være inntatt til Arbeidernes internasjonale kampdag – den 1. mai. Det foregikk fortsatt harde kamper, men ingen turte å motsette seg en ordre fra toppen.

Kanonføde

Så hviterussere, ukrainere, georgiere, polakker og russere ble beordret til å angripe. Det skulle i ettertid vise seg at sjefene i Kreml trodde at riksdagsbygningen huset Adolf Hitler og hans regjering. De visste ikke i Moskva at den tyske diktatoren hadde søkt tilflukt i bunkeranlegget bak statsministeriet.

Les også: Nå er presidentene blitt venner igjen - ny tysk-ukrainsk forbrødring

Sovjeterne var klar over at Hitler - en måned etter hans maktovertakelse i 1933 - misbrukte en påsatt brann som hadde ødelagt bygningen, til å få Riksdagens gjennomslag for å innføre unntakstilstand og gi diktatoriske fullmakter til regjeringssjefen. Men i 1945 hadde brannruinen ikke vært i bruk på 12 år – og for tyskerne hadde den ingen stor symbolsk verdi.

Norsk SS

Inne i bygningen hadde imidlertid noen hundre soldater fra Wehrmacht og Waffen-SS bitt seg fast. Det var for øvrig også noen norske SS-frivillige sammen med hovedsakelig franske og danske kolleger som først opplevde et ragnarokk med intens beskytning fra sovjetiske kanoner. Etterpå kom fotsoldatene fra alle kanter.

Noen rødegardister greide natt til 1. mai å trenge inn i riksdagsbygningen og få hengt et sovjetflagg ut av et vindu. De ble hurtig nedkjempet – og fanen fjernet.

Først om kvelden den 1. mai greide Den røde hær å overta hele huset. Et par overlevende nordmenn har etterpå fortalt om hvordan de i siste øyeblikk greide å flykte gjennom en hemmelig tunnel.

2000 unødvendige ofre

Prisen for å innta bygget den 1. mai, var at drøyt 2000 sovjetiske soldater – i krigens aller siste timer - måtte bøte med livet. Og det etter å ha overlevde det blodbadet som fremrykningene mot Berlin hadde kostet.

Den røde arme mistet drøyt 80.000 mann – og noen kvinner – i løpet av to april-uker. Tapet på tysk side var enda verre.

Så Putin som Stalin

Så han følger bare tradisjonen, når Putin i disse dager pøser inn menneskelig kanonføde i et desperat håp på en militær seier innen feiringene av årsdagen går av stabelen i Moskva.

I løpet av søndagen og morgendagen er det anmeldt over 50 ulike markeringer ved seiersmonumentet i Tiergarten. Politiet har innkalt noen tusen betjenter og innført forbud mot bruk av både russiske og ukrainske flagg og faner. Nervøsiteten hos ordensmakten er stor, for begge dagene kommer flere tusen fra begge leirer til å bevege seg rundt i byen.

Og DA kan det også oppstå ubehageligheter.

Ambassadøren raser

Den ukrainske ambassadøren – Andrej Melnyk – raser mot beslutningen om å forby de ukrainske fanene og symbolene. At russiske faner er forbudt, finner han helt på sin plass.

Les flere kommentarer fra Asbjørn Svarstad

De siste årene har motorsykkelgruppa «Nattulvene» pleid å dukke opp og avholde religiøse og nasjonalistiske seremonier ved monumentet. Russiske mc-folk kan ikke ventes å bli sluppet inn i landet denne gangen, men «Putins motorsykkelgjeng» har mange tyske støttespillere og etterapere.

«Aggressive minnesmerker»

Krigen i Ukrainia utløser på nytt debatten omkring monumentet i Tiergarten. Kritikere – særlig fra det kristeligdemokratiske partiet CDU – krever at de to T-34 stridsvognene og to kanonene som utgjør rammen på anlegget, må fjernes så hurtig som mulig.

De har ingen sammenheng med selve monumentet, som først og fremst er gravstøtte og minnesmerke for de 2500 soldatene som ligger begravet der. Men i dagens situasjon med et Russland som overfaller nabolandet, blir det feil med de militære våpen-innslagene.

Fredet

De 280 små og store anleggene over hele det tidligere DDR var et viktig punkt for russerne under forhandlingene med vestmaktene etter Murens fall. Og den regjeringen skrev under på at tyskerne «til evig tid» skal pleie og passe disse – totalt om lag 280 - innretningene. Derfor skal det nok mye til, før ansvarlige tyske politikere vil gi seg til med å røre noen av dem.

Hvis jeg kjenner mine ukrainere riktig, så har de nok pønsket ut en skummel plan for å bruke den 9. mai til en eller annen virksom og godt synlig protest. På fredag la de ut en filmsnutt på YouTube, der ukrainske bønder – bevæpnet med traktorer – bortfører de to stridsvognene fra Tiergarten. Det er selvsagt en «gagg». Men de samme folka har sikkert mer i skjorteermet.

Les mer fra Norsk debatt

Det kan bli hete døgn. Selv om mange russere i Berlin gir uttrykk for at de er motstandere av Putins krig – og derfor kommer til å bli hjemme – vil det nok likevel dukke opp noen tusen tilhengere.

Du skal se de får å gjøre med en hær på et par hundre tusen ukrainske flyktningekvinner. (Det siste var bare en tanke som kom flyvende forbi – skal vi kalle det en ønskedrøm?)