Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
Justisminister Emilie Enger Mehl mener det er viktig at også voksne og seriøse aktører er til stede på TikTok. Sammen med alle ungdommene og barna som bruker det sosiale mediet.
Men i denne sammenhengen er det hun som er barnet. De voksne sitter i Beijing og styrer hvordan ungdom over hele kloden skal oppfatte verdens mektigste diktatur.
Les også: Emilie Enger Mehl (Sp) beklaget ikke TikTok-bruken: – Burde ha vært mer åpen
Enorm suksess
TikTok er en formidabel suksess. Appen startet opp i Kina i 2016, og fikk sin internasjonale lansering året etter. Ved siste årsskifte hadde tre milliarder lastet den ned – av klodens totalt åtte milliarder mennesker. Én milliard er aktive brukere hver måned. Det er mer enn både Snapchat og Twitter kan skryte av.
Les også Erik Stephansen: Polikere lærere aldri - til tross for ydmykelser gang på gang
I Norge er det anslagsvis en million som har lastet ned TikTok. Medietilsynet anslår at 65 prosent av alle norske barn mellom ni og 18 år er aktive brukere. I tillegg kommer de «voksne», som justisministeren. På sitt beste hadde hun 16.000 følgere på dette sosiale mediet.
Vet alt om deg
Som så mange andre apper, registrerer TikTok det meste om deg. Det er også en skikkelig spion-app: Den britiske avisen The Guardian skrev i høst at «dersom man åpner en annen nettside fra Tiktok-appen, kan appen følge hver eneste tast du trykker på – inklusive passord, kredittkortinformasjon, alle lenker. Ja, all aktivitet.»
Artikkelen fortsetter slik: «Og vi har ingen mulighet for å finne ut hvor og hvordan disse dataene brukes.»
Men vi vet hvor dataene havner: Hos kinesiske myndigheter. Alle bedrifter med base i Kina plikter å rapportere inn alle data myndighetene spør om. I praksis havner de hos Kinas kommunistparti, hvor partileder Xi Jinping er landets allmektige diktator.
Anders Magnus
Anders Magnus har vært journalist i over 40 år, og har blant annet vært utenrikskorrespondent for NRK på tre kontinenter: Afrika, Asia og Amerika. Siste utstasjonering var Washington DC, hvor han dekket mesteparten av Donald Trumps regjeringstid - og starten på Jo Bidens.
Magnus har også vært journalist i Bergens Tidende og i TV2 - hvor han ledet programmene PS og M.
Kommunistpartiet styrer
TikToks kinesiske eiere heter ByteDance og er basert i Beijing. Som mange andre kinesiske bedrifter har ByteDance en egen avdeling av Kinas kommunistparti internt i selskapet. På den måten kan makthaverne i Kina bestemme både hva som skal sensureres på appen og hvilken påvirkning man ønsker å fôre verdens barn og unge med.
Les også: Politikere lærer aldri – til tross for ydmykelser gang på gang
Kinas kommunistparti vil ikke at den oppvoksende generasjon skal få vite om partiets mange forbrytelser mot sin egen befolkning. Derfor har TikTok blokkert innlegg om massakren på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989. Den gang krevet demonstrerende studenter en fredelig overgang til demokrati i landet.
Sensurerer undertrykkelse og tvangsarbeid
Brukerne skal heller ikke få vite noe om demokratibevegelsen i Hongkong. Eller om uavhengighetsbevegelsene i Tibet og Xinjiang. I den siste regionen holder Kinas kommunistparti over én million muslimske uigurer i fangeleirer. Disse leirene er i praksis store fabrikker, hvor tvangsarbeiderne lager klær og medisinske produkter som blant annet kjøpes av Norge.
Også amerikansk politikk har blitt sensurert. For eksempel emneknaggene #BlackLivesMatter og #GeorgeFloyd.
Påvirker demokratiske valg
Enda viktigere enn sensuren er muligheten til å påvirke. Foran mellomvalget i USA i november i fjor ble det delt en rekke videoer med negative budskap om amerikanske politikere – men uten at brukerne fikk vite at de var laget av propaganda-avdelingene til kinesiske statskontrollerte medier.
Les også: Hun svikter fundamentalt i en av sine viktigste roller
Slik propaganda kan ha stor virkning, særlig fordi Tiktoks kraftige algoritmer bare gir deg mer og mer av det samme, dersom du først viser den minste interesse for dette stoffet.
Effektiv propaganda
Dette er nok den farligste virkningen av TikTok-bruken: At appen gradvis sniker inn et verdensbilde og en forståelse av internasjonal politikk som passer som hånd i hanske til propagandaen fra Kinas kommunistparti.
Slik kan det skapes en sympati for Kinas målsettinger. Blant annet om at det er «nødvendig» å få den selvstendige og demokratiske staten Taiwan inn under «moderlandet» Kinas kontroll. I verste fall med militær makt.
Tenk om russerne hadde hatt en app like populær i verden som TikTok, før de angrep Ukraina. Da kunne de – mellom mange morsomme videoer – fôre Vestens ungdom med en forståelse av at Ukraina «egentlig» tilhører Russland og at det vil være svært skadelig for Vesten om man forsynte ukrainerne med våpen.
Les også: Spion-ballongen har ikke gjort stemningen bedre
Kunne splittet NATO-landene
Partiet Rødts motstand mot våpenhjelp ville vært som en lett bris. Vi kunne fått en splittelse innad i NATO-landenes befolkninger om støtten til Ukraina som vi heldigvis ikke har sett til nå.
Innhold på TikTok kan også bidra til å manipulere demokratiske valg. Blant annet ved å fremme kandidater som har et bestemt politisk syn – for eksempel om Kina.
Kinesisk propagandaseier
Når vår justisminister Emilie Enger Mehl har lastet ned TikTok og også forsvart hvorfor hun er til stede på dette sosiale mediet, er det en stor propagandaseier for kineserne.
Dette er Nettavisens spaltister
Hvis voksne familiemedlemmer her hjemme skulle advare barna sine om appens skadevirkninger, kan de små protestere og henvise til Mehl: Justisministeren er der også, så det kan da ikke være så farlig.
Heller ikke opposisjonen burde slå seg på brystet: Erna Solberg hadde appen installert på tjenestetelefonen en stund da hun var statsminister. I likhet med dagens nestledere i Høyre, Tina Bru og Henrik Asheim.
Naiviteten er derfor godt til stede i både i den politiske posisjon og opposisjon her i landet.
Det Stortinget bør fokusere på nå er ikke å straffe justisministeren. I stedet bør de legge til rette for lovgivning som forbyr nedlasting av TikTok for alle regjerings- og statsansatte. Slik man har gjort i Sverige.
Og i neste omgang forby appen totalt her i landet. Fordi den er et verktøy for etterretning, påvirkning og propaganda for en fremmed makt med et syn på menneskerettigheter vi ikke liker.