Dette innlegget ble først publisert hos Romerikes Blad. Nettavisen har tillatelse til å bruke det.

Leder Mattis Thørud i Lørenskog Skiklubb tar et oppgjør med turgåere som benytter skiløypene til rekreasjon på skosåler og brodder. Folk til fots – og på sykkel eller på hest for den saks skyld – ødelegger de preparerte skiløypene for langrennsfolket, enten de fortrekker skøyting eller klassisk.

Konflikter i norske skiløyper oppstår hver eneste vinter, og er en gjenganger i spaltene i Romerikes Blad, på samme måte som «Del veien»-problematikken alltid oppstår om våren mellom de på to og fire hjul.

Hva er det med folk?

Les også: Det blir kaldere i Sør-Norge fremover: - Er du ute etter varmere vær, så anbefaler vi å dra til Nord-Norge

Koronapandemien med nedstengning av samfunnet og utstrakt bruk av hjemmekontor og stillesitting, understreker hvor viktig det er å holde seg i aktivitet. Holde motet oppe og bevege seg ute.

Sett i lys av dette er regjeringens portforbud-iver en skandale. En eventuell iverksettelse av dette særdeles inngripende tiltaket, vil være en trussel mot folkehelsa i en svært krevende situasjon for mange. Det er å håpe at et fornuftig Storting setter foten ned for de autoritære trekkene til regjeringen Solberg.

Det er viktigere enn noensinne at folk kommer seg ut – for å gå, med rask puls og aller helst 10.000 skritt daglig. Men hverdagstrimmen trenger ikke foregå der det noen få uker i året er mulig å bevege seg raskt med planker på beina. Det er nok av gangveier å traske i.

Konflikten mellom skigåere og fotgjengere har pågått i årevis. Turfolk tar beina fatt i preparerte skiløyper og tror det er greit bare de holder seg unna sporene og går i midten. Men er det bløtt, ødelegger de dermed for alle som skøyter.

«Amøber», slo en kollega fast da vi diskuterte temaet. Men det er en grunn til at folk uten ski på beina ikke klarer å holde seg unna når himmelens korrekturlakk (Anne Grete Preus) har lagt seg godt over landskapet.

Det er skifolkets dugnad med prepping og rydding som legger til rette for at det er mulig at turfolket kan bruke lysløyper og andre traseer resten av året.

Konfliktnivået er som størst når det endelig blir nok snø til at det blir skiføre, og folk uten ski på beina må endre turvaner og rutiner. Det er ikke så lett. For i folkesjelen ligger nordmenns rotfestede rett til fri ferdsel i skog og mark, okke som. Men når det er skiføre, må fotfolket holde seg unna.

Les også: «Meteren» gjelder også i marka

Lørenskog er en av kommunene som med skilt anmoder fotgjengere om å la være å bruke traseene. Det er riktig nok i tråd med Friluftsloven å bevege seg stort sett hvor man vil, men det er lov å bruke hodet hakket over nevnte amøbenivå av respekt for skimosjonister og alle frivillige som sørger for traseer og spor, den korte tiden sesongen varer.

Når noen påberoper seg allemannsretten for å ødelegge løypa, er vi bare vitne til en tiltakende, navlebeskuende egoisme og mangel på folkeskikk som truer med å fortrenge den hverdagsvennligheten og solidariteten vi trenger for å skape trivelige lokalsamfunn og nærmiljøer.

Men kom deg ut og gå. På ski. Eller på gangveien.