Gå til sidens hovedinnhold

– I live on an island myself, sa Jan Åge Fjørtoft på BBC World. Men Utøya, hvor f… er det?

Da bomba smalt stoppet verden for alle nordmenn. Vi som var i en liten fjellandsby ved Middelhavet fikk nyhetene fra Jan Åge Fjørtoft.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

TEKSTMELDINGA FRA MIN KAMERAT LARSEN var like kort som den var ufattelig: Oslo sentrum bomba! Al Qaida? Deretter et bilde fra noe som så ut som en krigssone, fra Grubbegata.

3G-nettet hakket og gikk, og Dagbladet og VG tok for lang tid.

– TV, sa jeg til kona mi.

– Vi må på rommet, nå!

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Klokka var noen minutter over halv fire, sola skinte fra skyfri himmel og champagnen vi hadde bestilt ble aldri drukket.

DET ER RIKTIG at man husker hvor man var, hva man gjorde og hva man tenkte når historie skrives. Når tida stopper, finner den et sted inni deg der står den står stille for alltid. Vi var i Eze denne dagen for ti år siden, i fjellene over Monaco - på et hotell som en gang i verden hadde vært «hytta» til broren til svenskekongen.

Les også: Raseriet lever enda. Også i Berlin

Der, på et av de vakreste og mest dekadente stedene på jord, traff bomba oss.

BBC World fortalte historien.

ELLER FOR Å være helt presis, Jan Åge Fjørtoft fortalte historien. Under krigen ble Toralv Øksnevad kjent som «Stemmen fra London» under BBCs nyhetssendinger på norsk (1941-1945). 22. juli 2011 var Jan Åge Fjørtoft stemmen fra Norge.

Det var han de fant, britene - sikkert gjennom BBC Sports og en som hadde nummeret hans, kan hende Gary Lineker.

«Attention folks, a bomb has gone off in central Oslo. Massive destruction, terrorism likely. We need a voice on the ground a.s.a.p. – do we know someone to call? Anyone?

JEG SER IKKE bort ifra at det var sånn det skjedde. Og at noen (Lineker?) hadde Fjørtofts nummer og sendte det videre til nyhetsdesken. For plutselig var han der, som lyd på bilder av en by bombet i filler.

Jan Åge Fjørtoft, live from Nesøya outside Oslo.

I dag, ti år senere, har jeg det fortsatt på netthinna.

HAN GJORDE JOBBEN sin, Fjøra. Det skal han ha. Det han lærte fra NRK og TV2 formidlet han videre de gangene han var på lufta. Han var stemmen vi kjente og trengte, god til å snakke på inn- og utpust.

Så kom de første nyhetene om skyting på Utøya.

Utøya? Anyone?

– I LIVE ON an Island myself, sa Jan Åge Fjørtoft. Jeg glemmer det aldri. Hadde en produsent i London spurt om han kunne sette seg i båten hadde han gjort det i nyhetsformidlingens tjeneste. Han er sunnmøring, Fjøra – det nærmeste han har vært sosialdemokratiet var da han spilte fotball på Hedmarken og scoret 17 mål for Hamkam på 44 kamper.

Les også: Har vi lært noe av 22. juli?

Det var på 80-tallet.

Koordinatene til Utøya i Tyrifjorden var han ikke i nærheten av.

FRANKRIKE VAR ET godt sted å være 22. juli 2011, om man ikke var i Norge og følte det hele Norge følte sammen. Franskmennene kan håndtere sorg og tunge tider. De kan også alt om fraternité – brorskapet basert på respekt, verdighet, menneskerettigheter og solidaritet.

Som nordmenn i utlandet følte vi at vi var på feil sted, og at vi måtte hjem til familien så fort som mulig.

Samtidig var det godt å oppleve hvordan omgivelsene og venner i Frankrike følte med oss, og Norge.

I 2015 KOM terroren til Frankrike. Først til satiremagasinet Charlie Hebdoe tidlig i januar. Deretter til Promenade des Angles i Nice på nasjonaldagen 14. juli. Og så til Paris og forstaden Saint Denis i november, under det koordinerte angrepet som rammet seks forskjellige steder.

Norge er ikke lenger som det en gang var.

Det er ikke Frankrike heller.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Kommentarer til denne saken