I flere år har jeg fulgt rusdebatten tett, og jeg har lenge irritert meg over at vi i altfor liten grad sier det alle egentlig vet: Det er ikke så jævlig farlig for voksne å røyke weed, og forbudet mot cannabis er mye farligere enn stoffet noen gang vil være.

All tilgjengelig forskning viser oss at cannabis er en av de minst skadelige rusmidler som finnes, og ekstremt mye mindre skadelig enn alkohol. Det er vanskelig å bli avhengig av, umulig å overdose på, gjør mindre skade på samfunnet og brukere enn de fleste andre stoffer.

Dealeren holder åpent etter 18.00

For all del, jeg vil ikke at folk skal røyke hasj, men jeg vil heller ikke at folk skal være utro, drikke seg overstadig beruset eller sykle uten hjelm.

Debatten om legalisering av cannabis handler ikke om cannabis er «bra» eller ikke, men hvordan vi reduserer den samla skaden cannabis gjør på samfunnet.

Vi vet at andelen personer som bruker cannabis påvirkes mye mer av andre faktorer enn om cannabis er lovlig eller ikke. Det man også vet er at man kan redusere skaden cannabis gjør drastisk hvis man regulerer det riktig.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Vi som vil legalisere og regulere cannabis blir ofte møtt med at det plutselig vil oppstå et enormt marked for hasj hvis vi legaliserer. Det markedet finnes allerede lett tilgjengelig, men forbudslinjen gjør hasj så utrolig mye farligere for brukere og samfunnet enn det må være.

15 prosent av unge i Norge røyker hasj årlig, og hvis du har planer om å røyke hasj vil du fint klare å skaffe den hasjen, sannsynligvis gjennom dealere.

Dealeren kommer ikke til å sjekke legitimasjon eller hva som egentlig er i den hasjen du kjøper, og sannsynligheten er stor for at noen kommer til å prøve å pushe tyngre stoffer på deg.

Sidestiller ungdommer med dealere og kriminelle

Jeg kan også vedde på at det er kortere avstand til din nærmeste dealer på Snapchat enn ditt nærmeste vinmonopol, og at dealeren holder åpent etter klokken 18.00 på hverdager og 16.00 på lørdager.

Når man gjør en så relativt ufarlig handling som å kjøpe seg en joint ulovlig, fjerner man også noe av respekten den som kjøper jointen har til rettsstaten.

Hva sier det om rettsstaten vår at vi kriminaliserer minst 15 prosent av landets unge for å gjøre noe som i det store og hele verken skader dem eller andre – og hva gjør dette med unges tillit til institusjonene våre?

Ikke bare mangler det en faglig bærebjelke da mye farligere stoffer er i full omsetning, men det setter dem også side om side med de som virkelig har kommet skeivt ut av det; dealere og kriminelle nettverk.

Les mer fra Norsk debatt her

Og er det egentlig bra at 15 prosent av unge ser på politiet som en fiende, eller minst noen de skal være redde for?

At vi burde slutte å jage folk som røyker hasj er en ide flere og flere blir med på, men å ikke jage folk er ikke nok.

Vi må også fjerne salget av cannabis fra gata og flytte det inn i regulerte former.

Hvis man regulerer cannabis kan man for første gang noensinne sette krav for hva som skal og ikke skal være i en joint, samt hvilken styrke den skal ha. I tillegg til at vi aktivt kan ta kontroll over hva hasjen skal inneholde ved legalisering, virker noen å glemme hvorfor hasjen blir sterkere og sterkere.

Det farligste vil alltid vinne

Jo sterkere hasjen er, jo flere doser kan man importere uten å bli tatt. De siste årene har også bruken av syntetisk hasj eksplodert, som i motsetning til til vanlig hasj er ekstremt risikofylt og fører til død.

Med lovlig alkohol vet man styrken til alkoholen, og vi har et avgift og salgssystem som gjør at hvis man først skal drikke er det lettere å velge øl enn sprit.

På det illegale markedet vil alltid det sterkeste og farligste vinne.

I Norge har vi gjennomregulert alle deler av samfunnet, fordi et uregulert marked vil være et lett sted å drive utrygg praksis, løgn, og jag etter profitt uten noe hensyn til hvilken skade man gjør på samfunnet.

Det er på overtid at vi gjør det samme med salget av cannabis.