Gå til sidens hovedinnhold

I Norge tilbyr vi mindreårige jenter tusen kroner for å kle av seg. Lik og del!

Det som er kvinneundertrykkende er at menn tar seg friheten til å bestemme hva kvinner skal og ikke skal gå med. 

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

«Jeg sier det mange ikke tør si: Jeg liker ikke hijab. [...] Der hijaben brer seg, brer også ufriheten seg».

Dette skriver Christian Tybring-Gjedde på Facebook (6. september 2021).

Raske penger og kvinneundertrykkende menn

Tybring-Gjedde hevder at hijaben minsker friheten til kvinner, og at den er verdens mest utbredte kvinneundertrykkende plagg. Videre i innlegget forteller han også om hvordan han havnet i en opphetet diskusjon med en mindreårig jente om hijaben, og tilbød henne så tusen kroner for å ta den av seg.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

«Jeg satte det hele på spissen ved å tilby kvinnen med hijab en tusenlapp hvis hun tok den av. Det var jo frivillig. Hun ville ikke tjene noen raske penger», skriver han.

Mange av de som bruker hijab har valgt det helt selv, noe man har rett til å gjøre i et åpent, fritt og liberalt demokrati. Det som er mer kvinneundertrykkende enn noe annet i denne saken, er at menn tar seg friheten til å bestemme hva kvinner skal og ikke skal gå med.

Hijab og terror

Videre i innlegget undrer han seg over at folk fortsatt bruker hijab etter 9/11.

Jeg tror vi alle kan være enig i at 9/11 er en av de største tragediene som har hendt oss, men å trekke en direkte kobling mellom hijab og terror blir rett og slett helt feil.

Les også: Tybring-Gjedde avslører seg selv. Igjen

9/11 var et resultat av at 19 selvmordsaksjonister fra al-Qaida kapret fire fly og brukte dem som bomber. De var en terrorgruppe som gjemte seg bak deres versjon av Allah. Deres handlinger er i strid med koranen, og kan på ingen måte sammenlignes med at kvinner bruker hijab.

Frihet til å velge

Hvis Tybring-Gjedde og hans tilhengere skal sette fokus på hvor viktig feminisme og likestilling er for dem, må det også reflekteres over at friheten går begge veier. Feminisme og likestilling for disse kvinnene er ikke å kle av seg, men å kle på seg en hijab.

Les mer fra Norsk debatt

Hijab er for mange en del av deres identitet, og mange bærer hijaben sin med stolthet. Frihet er ikke synonymt med å kle av eller på seg. Det viktigste er at de har valgt det selv.

Vi må kjempe for at de som vil gå med hijab velger det selv, og at de som eventuelt ikke ønsker det har frihet til å ta den av. DET er likestilling.

Kommentarer til denne saken