Det har lenge vært kjent at det er svært kostbart å bo i hovedstaden. Boligpriser har hatt mest fokus i så måte, men dette er slett ikke den eneste grunnen til at det nå nesten bare er «de rike» som har råd til å bo i her.

Oslo er allerede den dyreste av storbyene ifølge Aftenposten. Og nå rykker Oslo ytterligere fra.

Voldsomme økninger i kommunens avgifter

En kommune er der for å holde orden på styr og stell der folk bor. Mens staten tar seg av de store tingene som forsvar, utenrikspolitikk, politi og en del andre ting, så har kommunen ansvar for de mer nære tingene. Dette gjelder både tjenester som skattefinansieres og tjenester hvor kommunen tar seg direkte betalt fra innbyggerne.

Direkte betaling gjelder for blant annet vann, avløp, renovasjon og gateparkering. På disse områdene vil kostnadene bare veltes direkte over på innbyggerne, uten å måtte prioriteres i budsjettene. Kostnader og inntekter styres og balanseres av kommunen, mens innbyggerne bare må betale.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

I tillegg finnes det også kommunale skatter kommunen selv fastsetter og krever inn. Dette gjelder eiendomsskatt, men i praksis også bompenger. Bompenger er ikke lenger der for å finansiere en vei, men er noe kommunen søker å maksimere. Dette gjelder i særdeleshet i Oslo, der den kommunale grådigheten er grenseløs.

I hovedstaden klinte det rødgrønne byrådet til med voldsomme avgiftsøkninger i budsjettet i høst, i tillegg til et kraftig bompengehopp som kom allerede fra 1. september.

De fleste har nok ingen god oversikt over hvor mye dette faktisk kommer til å koste.

Les også: Hvorfor bevilges ikke piggdekk-millionene til våre naboer som sliter?

Vi skal sette opp regnestykket for en familie som bor i leilighet på 100 kvadratmeter og en familie med enebolig på 200 kvadratmeter for følgende skatter og avgifter i Oslo:

  • Vannavgift
  • Avløp
  • Renovasjon
  • Eiendomsskatt
  • Feie- og tilsynsgebyr
  • Bompenger
  • Beboerparkering
  • Parkeringsavgifter

Det er noe usikkerhet og forutsetninger rundt dette som jeg skal komme tilbake til, men resultatet blir om lag som i tabellen nedenfor. Som vi ser så øker kostnadene kraftig fra i år til neste år.

For en leilighet er det et hopp på rundt 22 prosent, mens for enebolig øker kostnaden med rundt 18 prosent. Det er milevidt over det de fleste kan drømme om i lønnsøkning.

Og dette kommer selvsagt på toppen av kraftig oppgang i renter, matpriser, strøm og drivstoff.

Skrur opp verdianslaget selv om boligprisene faller

Blant det som øker mest er eiendomsskatten. Det skyldes at takstgrunnlaget økes med 10 prosent. At boligprisene nå faller, tas ikke hensyn til.

For vann og avløp hadde Oslo kommune tenkt å skru opp prisen med 16,5 prosent for neste år. Det er ille. Men nei da, det stopper ikke der. I det justerte budsjettet fremlagt 10. november, ble dette skrudd opp til hele 23,4 prosent.

Så har vi bompengene. Her var takstøkningen på rundt 40 prosent med virkning fra 1. september. Helårsvirkningen for neste år blir på rundt 25 prosent hvis vi tenker at også bilbruken reduseres litt.

Uansett vil dette svi skikkelig enten det er for en familie i leilighet med en bil, eller en familie i enebolig med to biler.

Et vanvittig vanstyre

Nå er det som kjent prisstigning på det meste for tiden, men det er ikke den egentlige årsaken til disse voldsomme økningene i Oslos skatter og avgifter.

Hovedårsaken er at Oslo er en vanstyrt by. Særlig kostnadene for store prosjekter som har gått over styr, ender nå opp hos innbyggerne som skatte- og avgiftshopp.

Les også: Så mye har MDG kostet Oslo

Prosjektene som har gitt de største overskridelsene er det nye vannforsyningsanlegget og Fornebubanen. Det er disse to som er årsaken til den voldsomme økningen i henholdsvis avgiftene for vann og avløp og bompengene.

Prisen for kommunalt vanstyre, med MDG-byråder i spissen, har nå truffet innbyggerne lommebøker. Og det svir.

På tide å skifte mannskap

Men byrådet ser visst ikke ut til å ta noe ansvar for dette. I stedet skyldes det på staten som innfører økt grunnrenteskatt på kraftproduksjon, slik at kommunen må redusere utbyttet fra Hafslund.

Les også: Feigt av likestillingsministeren

At Oslo allerede har høyere kommunale avgifter enn de andre storbyene i Norge, ser ikke Raymond Johansen til å bry seg noe om.

Det kommer heller ikke til å stoppe med dette.

Avgiftene for vann og avløp skal settes kraftig opp hvert år frem til 2026, slik at det blir rundt en dobling sammenlignet med nivået i 2022. Fra 1. januar 2024 blir det også nytt bompengehopp.

Det er valg neste år. Det er på høy tid at gjengen som styrer hovedstaden får avløsning nå. Folk har ikke råd til dette lenger.