AT RUSSLANDS SKIPRESIDENT er forbannet på norske journalister er ikke noe nytt, det er hun stadig vekk, om ikke konstant. At hun i Beijing har hisset seg opp over NRK-kommentator Jan Petter Saltvetdts betraktninger rundt legitimiteten av Russlands OL-deltakelse, er sånn sett bare en dråpe i begeret.

Jelena Välbe trenger ikke russiske medaljer for å starte en krangel med Norge, men da hun fikk det brukte hun Alexandr Bolsjunovs første OL-gull som opplegg til smash.

Siden det har boikotten av norske medier vært et av mange oppgulp.

Til og med kong Harald ble på en eller annen måte involvert.

Les også: Välbe hevder Røste har beklaget oppførselen til norske journalister. Nå forklarer han

DA JEG LESTE Jelena Välbes påstand om at skipresident Erik Røste hadde beklaget norske mediers (Jan Petter Saltvetdts) skriverier, trodde jeg selvfølgelig ikke det jeg leste. Russisk propaganda, var den umiddelbare tanken. Intervjuet der hun forteller om Røstes knefall er tross alt gitt til den russiske nettavisen Championat.

«Vi møtte min kollega, presidenten i Norges Skiforbund, Erik Røste», sier Jelena Välbe.

«Han beklaget oppførselen til norske journalister.»

Les også: Välbe til nytt angrep på NRK etter uttalelser om kong Harald

ERIK RØSTE INNRØMMER å ha snakket med Jelena Välbe og sier de traff hverandre i en middag i FIS-regi. Konfrontert med sin russiske kollegas påstand sier han følgende til Nettavisen:

«Jeg kommenterte kort at jeg forstår hennes frustrasjon. Jeg beklaget at gleden over et fantastisk gulløp ble overskygget av dette. Mitt poeng til Välbe var at jeg har stor respekt for prestasjonen til Bolsjunov. Det var et helt rått løp.»

Les også: En gang doper, alltid doper – selv Johaug slipper ikke unna

HVA ERIK RØSTE mener om Bolsjunovs gulløp er uinteressant i denne sammenhengen. Det har ikke noe med norsk journalistikk å gjøre. Poenget han hevder å ha formidlet Välbe havner i samme kategori.

Det er når han legitimerer den russiske skipresidentens frustrasjon, at Erik Røste går over streken.

Når han i tillegg beklager konsekvensen av en norsk kommentators ytringer, som ifølge russerne la en demper på Bolsjunovs gulløp, mister han det helt.

Her kan du lese flere kommentarer fra MortenP

ERIK RØSTE TAR med det russernes parti i en pågående debatt om norske mediers kritiske journalistikk rundt spørsmålene om Russlands betente doping-fortid. Det er vanskelig å tolke det på en annen måte. Det han burde gjort var å fortelle Välbe hvorfor Russland stiller som ROC i disse lekene også, og ikke som eget land med eget flagg.

Hvor meningsløst jattende er det mulig å bli?

Hvor dypt kan en skipresident synke for ikke å skape dårlig stemning i en FIS-middag?

Svaret på det er til russisk nivå, der Jelena Välbe har fått beklagelsen hun bruker for alt den er verd.

Om ikke fra kongen, så fra «presidenten».

Les mer fra Norsk debatt her

OM ERIK RØSTE ikke ser det, ser han ingenting. Og der ligger også faren. Konfrontert av Nettavisen prøver nemlig ikke skipresidenten å bortforklare noe som helst. Han prøver snarere å forklare.

Det betyr de facto at han ikke skjønner hva han har gjort, og det er nesten enda verre.

NSF kan ikke være bekjent av en øverste leder som gjør alt han kan for å tekke Russland i en boikott av norske medier.

Det er ikke sånn vi vil ha det i Norge.

Det er rævslikking.