Gå til sidens hovedinnhold

Ideologiske skylapper prioriteres over elevers framtid og sikkerhet

Muntlig eksamen skal etter planen gjennomføres, på tross av store protester. Det er enda ikke for sent å snu, men det haster.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Elevorganisasjonen vil avlyse muntlig eksamen. Samtlige fylkestopper vil avlyse muntlig eksamen. Lærere vegrer seg for å være sensorer, med tanke på smittevern.

Når skal Melby legge fra seg de ideologiske skylappene, og prioritere elevers helse og framtid?

Les også: Skoler over hele landet rammes av streik: Streikeviljen større enn på mange år

Elevenes framtid og sikkerhet

Muntlig eksamen skal etter planen gjennomføres, på tross av store protester. Eksamen er dårlig tid- og ressursbruk etter et år med stor variasjon i undervisning. Fokuset nå bør heller være på å fokusere på læring og trivsel, ikke stress og press rundt eksamen.

Viktigere er spørsmålet om elevers framtid og sikkerhet. Elever kan selvsagt ikke dukke opp om de har symptomer. Men all den tid muntlig eksamen gjennomføres, minsker sjansene for å komme inn på høyere utdanning om man ikke får møtt opp og gjennomført den.

Du kan komme inn på «betinget opptak», men det er ingen garanti for studieplass. Ungdom som planlegger å studere i utlandet, er enda mer utsatt. En av farene er at elever møter opp med symptomer, i frykt for å få framtida spolert. Dette er smittefarlig.

Kunne vært unngått

Tirsdag fortalte TV2 om Tobias og klassekameratene hans, som ikke får tatt eksamen da de er i karantene. Jeg tør ikke engang tenke over hvor mange andre elever som er i samme situasjon. Ungdom skal ikke måtte gå rundt i usikkerhet over egen framtid, grunnet eksterne årsaker.

Det mest frustrende er at dette er en situasjon vi helt fint kunne unngått. Skriftlig eksamen ble avlyst allerede i februar.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Vi må gjøre det samme med muntlig eksamen. Tiden er inne for å legge til side de ideologiske skylappene. Tiden er inne for å prioritere helse og elevers framtid.

Guri Melby, vær så snill, lytt til elever, lærere og fylkestoppene - avlys muntlig eksamen! Det er enda ikke for seint.

Kommentarer til denne saken