Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.
Det iranske regimet er svært involvert i undertrykkelse og terrorisme. Verden bør bidra til en demokratisk forandring i Iran ved å støtte National Council of Resitance of Iran (NCRI).
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Hamid Nouri
I 2021 ble flere agenter i det iranske regimets etterretningstjeneste idømt strenge fengselsstraffer av det belgiske rettsapparatet, grunnet et mislykket bombeangrep mot Paris i 2018. I disse dager står enda en agent av det islamistiske regimet for en vestlig domstol. Denne gangen i vårt naboland Sverige.
Les også: Det er ikke rart at folk ser på politiet som en fiende
Hamid Nouri er av den svenske statsadvokaten anklaget for å ha deltatt aktivt i en massakre mot hundrevis av politiske fanger i Ghohardasht fengsel sommeren 1988.
I Stockholm har titalls ofre vitnet om brutal tortur som Hamid Nouri og Revolusjonsgarden utsatte dem for i årevis. Slag, pisk, elektrisk sjokk, voldtekt og amputasjoner, var hverdagen for politiske fanger. Disse barbariske straffemetodene praktiseres fortsatt i Iran ifølge Amnesty International, som anklager regimet for forbrytelser mot menneskeheten. Et flertall av fangene hadde tilhørighet til motstandsbevegelsen NCRI.
Fordømmer massakrene
Regimet beskylder NCRI for å stå bak de siste års protester i landet. NCRI avslørte i 2002 presteregimets atomvåpenprogram.
Dagens president i Iran, Ebrahim Raisi var, på lik linje med et flertall av toppembetsmenn i landet, delaktig i massakren i 1988. Totalt ble 30.000 politiske fanger henrettet over hele landet. Raisi var en av fire medlemmer av den såkalte dødskomiteen i Teheran med mandat til å avgjøre hvilke politiske fanger som skulle henrettes.
Foruten Amnesty, har tusenvis av politikere fra den demokratiske verden fordømt massakrene og stiller seg bak diverse FN-organers krav om at massakrene etterforskes og at forbryterne stilles for ansvar.
Må stilles til ansvar
Statsadvokaten i Stockholm har krevd livstid for Hamid Nouri. Regimet har protestert og kalt inn den svenske ambassadøren på teppet. Det svenske utenriksdepartementet svarte med å fraråde svenske borgere å reise til Iran.
Rettsaken i Stockholm er i sannhet ikke bare en rettssak mot Hamid Nouri, men stiller hele det iranske presteregimet på tiltalebenken. De ansvarlige for massakren innehar nøkkelposisjoner i staten. Dermed fortsetter den umenneskelige praksisen den dag i dag.
De ansvarlige bør derfor stilles for internasjonale domstoler. Revolusjonsgarden må svartelistes av hele den demokratiske verden. Dialog med et regime som øver undertrykkelse mot eget folk, samt finansierer terror i utlandet er dømt til å mislykkes på lang sikt.
Omverden bør boikotte det iranske regimet og heller innføre dialog med den demokratiske motstandsbevegelsen NCRI. På dette viset kan vi få til en demokratisk forandring i Iran og bidra til fred i Midtøsten.