Det iranske regimet er svært involvert i undertrykkelse og terrorisme. Verden bør bidra til en demokratisk forandring i Iran ved å støtte National Council of Resitance of Iran (NCRI).

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Hamid Nouri

I 2021 ble flere agenter i det iranske regimets etterretningstjeneste idømt strenge fengselsstraffer av det belgiske rettsapparatet, grunnet et mislykket bombeangrep mot Paris i 2018. I disse dager står enda en agent av det islamistiske regimet for en vestlig domstol. Denne gangen i vårt naboland Sverige.

Les også: Det er ikke rart at folk ser på politiet som en fiende

Hamid Nouri er av den svenske statsadvokaten anklaget for å ha deltatt aktivt i en massakre mot hundrevis av politiske fanger i Ghohardasht fengsel sommeren 1988.

I Stockholm har titalls ofre vitnet om brutal tortur som Hamid Nouri og Revolusjonsgarden utsatte dem for i årevis. Slag, pisk, elektrisk sjokk, voldtekt og amputasjoner, var hverdagen for politiske fanger. Disse barbariske straffemetodene praktiseres fortsatt i Iran ifølge Amnesty International, som anklager regimet for forbrytelser mot menneskeheten. Et flertall av fangene hadde tilhørighet til motstandsbevegelsen NCRI.

Fordømmer massakrene

Regimet beskylder NCRI for å stå bak de siste års protester i landet. NCRI avslørte i 2002 presteregimets atomvåpenprogram.

Dagens president i Iran, Ebrahim Raisi var, på lik linje med et flertall av toppembetsmenn i landet, delaktig i massakren i 1988. Totalt ble 30.000 politiske fanger henrettet over hele landet. Raisi var en av fire medlemmer av den såkalte dødskomiteen i Teheran med mandat til å avgjøre hvilke politiske fanger som skulle henrettes.

Foruten Amnesty, har tusenvis av politikere fra den demokratiske verden fordømt massakrene og stiller seg bak diverse FN-organers krav om at massakrene etterforskes og at forbryterne stilles for ansvar.

Må stilles til ansvar

Statsadvokaten i Stockholm har krevd livstid for Hamid Nouri. Regimet har protestert og kalt inn den svenske ambassadøren på teppet. Det svenske utenriksdepartementet svarte med å fraråde svenske borgere å reise til Iran.

Rettsaken i Stockholm er i sannhet ikke bare en rettssak mot Hamid Nouri, men stiller hele det iranske presteregimet på tiltalebenken. De ansvarlige for massakren innehar nøkkelposisjoner i staten. Dermed fortsetter den umenneskelige praksisen den dag i dag.

Les mer fra Norsk debatt

De ansvarlige bør derfor stilles for internasjonale domstoler. Revolusjonsgarden må svartelistes av hele den demokratiske verden. Dialog med et regime som øver undertrykkelse mot eget folk, samt finansierer terror i utlandet er dømt til å mislykkes på lang sikt.

Omverden bør boikotte det iranske regimet og heller innføre dialog med den demokratiske motstandsbevegelsen NCRI. På dette viset kan vi få til en demokratisk forandring i Iran og bidra til fred i Midtøsten.