Meny selger i dag både norsk og importert agurk til nøyaktig samme pris – 24,90 per stykk. Eller cirka 69,20 kroner per kg. Litt avhengig av hva agurken faktisk veier. Her har jeg lagt 360 gram til grunn.

Den såkalte målprisen på agurk i Norge er 10,23 per stk. Målprisen er den prisen en norsk produsent skal kunne forvente å oppnå som gjennomsnitt i målpris-perioden for agurk, som går fra 10. mars til 31. oktober. Minus frakt og en del andre kostnader.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

I denne målpris-perioden er det en liten toll på agurk - for å gi norske produsenter litt beskyttelse. Tollen er i denne perioden på 7,74 kr per kg - eller cirka 2,70 kr per agurk.

Resten av året er det ingen toll på agurk.

Men har dere merket noe til at prisen på agurk er lavere fra 1. november til 9. mars?

Ikke jeg heller.

Og det er det selvsagt en grunn til.

Dagligvarekjedene skylder på norske produsenter og toll for de «høye» prisene på agurk og bruker dette til å importere tollfri agurk nesten halve året - uten å redusere prisen 5 øre.

I perioden 2016-2021 ble det i snitt importert seks millioner kg med agurk til Norge. Og når dagligvarekjedene putter tollen i egen lomme blir det jo penger av det – cirka 46 millioner, faktisk. I tillegg til at prisen på den importerte ofte er mye lavere enn norsk pris minus toll.

Og dette er bare på agurk. Det samme opplegget gjelder selvsagt for alle andre grønnsaker som tomat, løk, selleri, isbergsalat også videre.

Det er ikke rart dagligvarekjedene har sikret seg full kontroll over denne verdikjeden, altså.

Det er en pengemaskin!

Dette bildet er litt artig. Hos meny.no står det at produktet «Agurk - hel import» har Norge som opprinnelsesland. Snakk om presist villedende informasjon!

PS: Hos Hemköp i Sverige selges i dag den samme importerte agurken til SEK 8,95 per stk. Så selv med en toll på 2,70 per stk blir det relativt god butikk å selge den til 24,90!

Les mer fra Norsk debatt