Mandag var strømprisen oppe i 500 øre på Sørlandet. Med avgifter blir det 6,90. Per kilowattime. Midt på sommeren!

Dette skjer i et land der den samme strømmen koster i snitt 12-13 øre å produsere.

Hvor lenge kan Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sitte rolig i dressen sin og se på denne galskapen utspille seg?

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Arvesølvet skusles vekk

Vedum regjerer et land med stort overskudd av billig fornybar energi. Denne unike kraftforsyningen er nedbetalt av Ola og Kari Nordmann gjennom 100 år.

For å tekkes markedsteorien til et EU et demokratisk flertall har sagt nei til to ganger, blir disse enorme investeringene nå skuslet vekk. Den børsbaserte frihandelen med arvesølvet truer både næringsliv og husholdninger.

At en lidenskapelig EU-tilhenger som Jonas Gahr Støre nøler med å rydde opp overrasker ikke så mange. Men hva med Vedum?

Hvordan klarte Vedum å lede Senterpartiet til rekordmålinger over 20 prosent?

Fra nei til ja

Jo, ved å være et tydelig alternativ til sentralmakta.

Mot sentralisering. Mot næringsfiendtlig skrivebordspolitikk.

Mot EUs overkjøring av norske interesser. Mot den opphøyde embetsmannsstaten i Brussel og dens lydige byråkrater i EU-filialen Oslo. Mot ja-sidas storkoalisjon av Ap-ledelsen og Høyre.

Da Sp fløy over 20 prosent på målingene ble Trygve Slagsvold Vedum veldig bekymret for å miste velgere. Sp valgte å markere maksimal avstand til venstresida. Borgerlige velgere måtte ikke skremmes ved synet av SV eller, Gud forby, Rødt.

I samme øyeblikk valgte Vedum vekk å bygge allianser med de to rødgrønne partiene som faktisk står på samme side som Sp i EU-saken. I stedet satset nei-partiet fra distriktene alt på Ap. Som ledes av en ihuga ja-mann fra Oslo vest.

Regjeringa Støres tilbakelente handlingslammelse i møte med spinnville børspriser på norsk strøm har sammenheng med ja-elitens inngrodde motvilje mot å utfordre EU.

EU-landet Frankrike har innført både prisregulering og begrensninger på eksport. Stikk i strid med EUs energiunion.

EUs energipolitikk har vist seg å være fullstendig mislykket i møte med den pågående krisa. Det tar Frankrikes president Emmanuel Macron konsekvensen av.

Jonas Gahr Støre, derimot, oppfører seg som den lydigste eleven i klassen. På en skole der Norge faktisk ikke går.

Bønn til værgudene

Slik er det. Og slik skal det være, ifølge ja-medier som VG. Kommentator Astrid Meland skriver om de sinnssyke strømprisene som nå også rammer sommerstid: «Dette blir vanskelig. Og dyrt. Lenge.» ⁠

Hva skal vi gjøre med dét? Ikke be regjeringa om å stå opp for norske interesser, i alle fall. «Det er bare å bestille ved,» lyder rådet fra VG-Meland. «Mye ved.»

Det samme hører vi fra energibransjen. Altså dem som håver inn milliarder på de kunstige høye prisene som nå presses på det norske folk.

«Spar strøm der du klarer», er løsningen vi tilbys av Cloudberry-direktør Andreas Aasheim, i tillegg til «fortsett å danse regndansen»⁠

Å be til værgudene er alt som gjenstår i et handlingslammet, EU-lojalt politisk system.

En helomvending

Ingen betaler en høyere politisk pris for denne selvpåførte handlingslammelsen enn Senterpartiet. Vedum er nå nede på fem-tallet. Sp er mindre enn Rødt!

Dette er Nettavisens spaltister

Det kan forklare at Sp nå snur 180 grader. Partiets stortingsruppe foreslår selv nå den typer bremsing av krafteksporten som partiet nylig stemte ned da forslagene kom fra Frp og Rødt.

Det spørs hvor mye dette imponerer velgerne.

Det spørs også hvor mye det hjelper at Trygve Slagsvold Vedum i dressen sin danser regndans inne på finansministerens kontor.

Og det spørs hvor lenge han gidder.

Hvis det går mot rasjonering av strøm i energinasjonen Norge, kan det bli fristende for Vedum å la EU-entusiastene i Ap sitte med det fulle ansvaret for konsekvensene av sin egen politikk.