Gå til sidens hovedinnhold

Iranske kvinner for likestilling

Norge bør støtte den demokratiske motstandsbevegelsen som aktivt jobber for et nytt Iran med likestilling og skille mellom stat og religion, skriver debattforfatterene.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Ifølge Global Gender Gap er Iran et av de verste landene for kvinner.

FNs spesialrapportør for menneskerettighetssituasjonen i Iran, Javid Rahman, har nylig kommet med en knusende rapport om grove brudd på menneskerettighetene i Iran.

En stor del av rapporten handler om systematiske forbrytelser mot kvinner i landet, som har opplevd et stort tilbakeslag siden islamistiske fundamentalister tok over makten for 42 år siden. Ideologisk ser presteregimet på kvinnen og kvinnefrigjøring som selve symbolet på seksualitet og synd.

Over 40.000 kvinner er blitt henrettet for sin kamp for likestilling og demokrati, vanligvis etter langvarige perioder med tortur. Ingen andre land har henrettet så mange kvinner i nyere tid. Gravide kvinner og ned til 13 år unge jenter er også blant disse.

Les også: Over 60.000 koronadødsfall i Iran

Ifølge Ayatollahenes lov er mannen familiens overhode, og kvinnen har ikke engang lov å gå ut uten tillatelse fra mannen. Aldersgrensen for kvinner til å inngå ekteskap er gått ned fra 18 til 13 år. I praksis har kun menn rett til å skille seg og foreldreretten går automatisk til fedre. Flere kvinner er blitt steinet til døde.

På tross av et intenst kvinneundertrykkende styre er rundt 60 prosent av studenter kvinner. Likevel er rundt 86 prosent av landets kvinner arbeidsledige.

Les flere saker fra Norsk debatt her

I tillegg kan ikke kvinner kle seg som de selv vil. Mange kvinner har i de siste årene fått lange fengselsstraffer for å ha protestert mot tvungen hijab. Mange andre kvinner er blitt arrestert og torturert for å ha organisert de landsomfattende demonstrasjonene i det siste.

Situasjonen er ikke blitt bedre med den såkalte reformvennlige presidenten Rouhani. Det er kvinner som lider mest under det religiøse fascistiske regimet og dermed ligger kraften til forandring nettopp hos kvinner. Majoriteten av medlemmene i parlamentet til den iranske motstandsbevegelsen NCRI består av kvinner. Presidenten er også en kvinne.

Norge bør støtte den demokratiske motstandsbevegelsen som aktivt jobber for et nytt Iran med likestilling og skille mellom stat og religion.

Kommentarer til denne saken