Covid-pandemien og krigen i Ukraina har på ingen måte tatt knekken på Den islamske staten. De fleste av oss har bare glemt den, eller i hvert fall skjøvet den litt bakover i rekken av bekymringer.

Det må vi dessverre anse som - feilaktig - ønsketenkning. Dessuten har det vært en rekke angrep i land der de ikke får så mye oppmerksomhet i vestlige medier, som i Afghanistan eller Afrika.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

«Tikkende bombe»

Skolelærer Mohammed Ghaleb Abu al-Qi’an er i så måte et «godt” eksempel. For seks år siden ble han dømt til fire års fengsel for å ha dannet en IS-terrorcelle i Israel. Dommeren kalte ham «en tikkende bombe, klar til å eksplodere».

Likevel fikk han en ganske mild straff, for retten mente han ikke lenger utgjorde en fare. Det var en alvorlig feil.

Tirsdag knivdrepte Abu al-Qi’an fire Israelere, to kvinner og to menn. Det var ikke det eneste angrepet.

Les også: Terror-rettssaken i Paris: - Jeg ville ha gjort akkurat det samme om det hadde vært i dag, sa den tidligere franske presidenten

I et annet ble to unge politimenn drept på en busstasjon av tre israelske arabere som tilhørte IS. I et tredje angrep på en uke ble en rabbiner og to ukrainere drept. I alt døde 11 personer i disse tre angrepene. Israel har opplevd mye terror, men det er første gang så mange angrep tilskrives IS.

Israelsk politi har styrket sikkerheten til maksimalt nivå. Angrepene har blitt fordømt av FNs generalsekretær Antonio Guterres, USAs utenriksminister Anthony Blinken, Frankrikes president Emmanuel Macron og palestinernes president Mahmoud Abbas.

For sistnevnte vil drap på sivile palestinere og israelere bare forverre situasjonen før ramadan og jødiske og kristne feiringer.

Akkurat den situasjonen, med tre religiøse høytider samtidig, er svært utsatt. Det er stor fare for flere angrep. For statsminister Naftali Bennett står Israel midt i en «bølge av morderisk arabisk terror». De som har lisens til å bære våpen, bør gjøre det nå.

Les også: Hvordan kjennes det å være død?

Katt og mus

I Paris fant angrepene sted for seks år siden, 13. november 2015. Det var det eneste i Vesten der IS hadde 100 prosent av ansvaret, fra tidlig planlegging og rekruttering - til selv angrepene.

På Bataclan ble 1500 konsertgjengere tatt som gisler i mer enn tre timer. 130 ble drept. Den gigantiske rettssaken som pågår i Paris belyser alle aspekter ved det grufulle attentatet.

Selv om han ikke spilte noen hovedrolle, er det størst interesse for Salah Abdeslam fordi har var den eneste terroristen som overlevde.

Les også: Terroristen i Frankrike: Nesten som to personer

Han nyter det til fulle, og leker katt og mus med dommerne og tilhørerne. I det ene øyeblikket er han villig til å snakke, i det neste lukker han seg som en østers. Han påstår nå at han med overlegg unnlot å utløse selvmords-beltet, men ekspertene har slått fast at det var defekt.

Her kan du lese flere kommentarer fra Vibeke Knoop Rachline

George

Den andre rettssaken, i USA, gjelder en av de meste kjente IS-soldatene, El Shafee el-Sheikh, også kalt George i den uhyggelige Beatles-gruppen.

Den var kjent for mishandling, tortur og henrettelser av gislene. I retten forteller en av dem, den humanitære arbeideren Federico Motka, hvordan han ble slått, tvunget til å slåss mot medfanger og til å overvære henrettelser i løpet av de 14 månedene han ble holdt fanget.

Les også: «The Beatles» bidro til Bataclan-terror

The Beatles er mistenkt for å ha tatt 27 journalister og humanitære arbeidere til fange fra 2012-2015. George skal ha vært den mest brutale. Han hatet Vesten, sier en spansk journalist som ble holdt som fange i tre måneder.

Nytt kalifat

I mellomtiden bygger IS seg opp igjen etter at Kalifatet ble tilintetgjort i 2019.

I Afrika dominerer gruppen nå et større område enn i Syria og Irak. Islamistene spiller en større og større rolle i land som Mosambik, Kongo, Tanzania, Tsjad og Nigeria, ja helt til Sinai.

Det er vanskeligere å slå til i Europa slik de gjorde før, men de klarte det i Wien i november 2020. Og i en tekst publisert i et av IS’ magasiner uttrykker IS glede over «korstogskrigen» som de anser som en straff for kristne vantro.

Les mer fra Norsk debatt her