Gå til sidens hovedinnhold

Islam Net er ikke et springbrett til voldelig jihadisme

Kun fire av 100 norske Syria-farere var innom Islam Net, før de senere ble radikalisert. Sannheten er at vi har vært med på å hindre jihadismens framvekst, skriver leder i Islam Net, Fahad Qureshi.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

I lang tid har enkelte hevdet at Islam Net er en mellomstasjon til voldelig ekstremisme og jihadisme. Denne teorien holder ikke vann.

Vi i Islam Net er sunnimuslimer og følger de fire sunniislamske lovskolene. Vi er verken reaksjonære salafister, wahhabitter eller jihadister eller lar oss påvirke av totalitære regimers islamtolkninger.

Les også: Raymond Johansen hardt ut mot Islam Nets eiendomskjøp - Oppører meg

Vi i Islam Net tar i betraktning at det er et meningsmangfold i islam og muslimenes situasjon i Norge. Eksempelvis, i klassisk islamsk teologi er det av mange lærde foreskrevet dødsstraff for bl.a. å praktisere homofili, frafall, og blasfemi. Men det er ikke enighet om dette, og jeg følger meningene som ikke foreskriver disse straffene. Dette har jeg utdypet i en kronikk i Nettavisen.

Den absurde konklusjonen

Å si at Islam Net, som følger mainstream sunniislam, er et springbrett inn til jihadisme gir ingen mening. Jihadismen og sunniislam har helt ulik tilnærming til teologien. Islam Net i likhet med andre muslimer, har riktignok enkelte fellestrekk med jihadistene. Eksempelvis troen på de fem søylene som alle muslimer tror på. Men å konkludere at Islam Net derfor er et springbrett inn til jihadismen, er absurd.

Islam, slik forstått av de aller fleste muslimer, er en fredelig religion.

Det er kun en ørliten minoritet som leser tekstene med en jihadistisk tolkning. Voldelige ekstremister er voldelige fordi de blir opplært til det av de som indoktrinerer dem, ikke fordi de har gjennomgått noen mellomstasjoner eller springbrett. Hvem som helst kan havne i et ekstremt miljø uavhengig av hvilken teologisk retning man tilhører.

Er Frp et springbrett til voldelig høyreekstremisme?

Man kan også spørre hvorfor Frp ikke anklages for å være et springbrett til voldelig høyreekstremisme. Breivik var fra 1999 til 2006 medlem av Frp. Han var også formann og styremedlem i lokallaget hos FpU Oslo Vest.

I ettertid kritiserte han partiet for å være for liberalt - akkurat som de tre kjente IS-jentene. Før de ble radikalisert, var de medlemmer av Islam Net, slik Breivik var medlem av Frp før han ble radikalisert. Disse jentene forlot Islam Net fordi de mente at Islam Net var for liberale, på samme måte som Breivik forlot Frp fordi han mente partiet var for liberalt.

Les Shabana Rehman: Hello, Islam Net: - Ungdommen er servert

Den samme springbrett-teorien som brukes mot Islam Net, kan også brukes om Frp og flere andre organisasjoner.

Islam Net hindret jihadismens fremvekst

Islam Net var blant de første i Norge til å aktivt advare mot jihadisme og Syria-reiser fra starten av borgerkrigen i Syria. Dette mottok vi sterk kritikk for av andre muslimer, som på den tiden ikke nødvendigvis forsvarte terror, men var forvirret pga. borgerkrigen og fordi IS enda ikke var blitt kjent.

Dette arbeidet har vi blitt anerkjent for av bl.a. Romerike Politidistrikt som inviterte oss til å forelese om radikalisering av norsk muslimsk ungdom, og ekstremismeforsker Lars Gule.

Hvis Islam Net ikke hadde gjort en iherdig innsats mot jihadismen, hadde antallet norske Syria-farere vært langt høyere. Vi har snakket med flere muslimer etter Syria-konflikten. Mange har fortalt oss at de var forvirret av jihadistenes argumenter. Det som hindret dem fra å reise til Syria var Islam Nets oppgjør med denne ideologien.

Kun fire av 100 norske Syria-farere var innom Islam Net

Av de ca. 100 norske Syria-farerne, var det kun fire som en gang i tiden var innom Islam Net, før de senere ble radikalisert av Profetens Ummah og brøt med oss. La oss analysere hva som skjedde med hver enkelt av dem:

1) Det startet med en ung og forvirret tenåring som slet med å finne sin plass i det muslimske miljøet. Hun hadde én fot i Islam Net og en annen i organisasjoner med sufi-tilnærming. Hennes radikalisering startet ved at hun ble fysisk trakassert for sin bekledning. Jihadistmiljøet skal ha hevnet seg på hennes vegne og slik fant hun sin tilhørighet hos dem.

Les Mahmoud Farahmand: Har Oslo fått et nytt radikaliseringssenter?

2) Den tiltalte IS-kvinnen forelsket seg i jihadisten Bastian Vasquez og hun aksepterte blindt hans trosforståelse uten å sette spørsmålstegn. Hun forteller at hun fniste og lo når Vasquez fortalte henne om bestialske drap han skal ha utført. Hun brøt med Islam Net og oppga som begrunnelse at vi ikke støtter terror. Hun ville gifte seg med Vasquez, men hennes far nektet. Så hun rømte til Syria.

3) Den tredje kvinnen er den eldste av de to søstrene fra Bærum. I 2012 trakk hun seg fra Islam Net. Et år senere hadde hun reist til Syria. Da hun var med Islam Net viste hun ikke tegn til å være ekstrem. Åsne Seierstad, jentas bror og hennes far har tydelig sagt at kvinnen ble radikalisert av sin Koranlærer og at han er årsaken til hun reiste til Syria.

Disse tre jentene var gode venninner og bidro til hverandres radikalisering.

4) Den fjerde personen ble radikalisert via sine venner som introduserte ham for ekstreme YouTube-predikanter som forfektet jihadisme. Han brøt raskt med Islam Net fordi vi fordømte denne ideologien.

Disse fire personene – som utgjør kun ca. 4 % av de norske Syria-farerne – ble på ingen måte radikalisert fordi de hadde en tilknytning til Islam Net. Hvis det var tilfellet hadde langt mer enn fire personer av våre den gang rundt 2000 medlemmer reist til Syria, og langt større prosentandel av Syria-farerne ville hatt tilknytning til Islam Net.

Organisasjonene eller moskeene som 96% av Syria-farerne var medlemmer av, er ukjent. Men det vi vet er at personene i det lille jihadistiske miljøet som oppstod i Norge hadde bakgrunn fra ulike islamske retninger. De var fra flere steder i landet der Islam Net ikke fantes. De var medlem i ulike moskeer. De hadde ofte fellesnevneren av å ikke ha høyere utdanning eller jobb. De slet med å bli en del av samfunnet og hadde ofte en kriminell eller ustabil fortid.

Heldigvis har ingen annen organisasjon eller moské blitt urettmessig svartmalt for at noen av deres tidligere medlemmer reiste til Syria, og det samme håper vi at folk skal slutte å gjøre med Islam Net. Vi ber om at medier, skribenter og forskere tar dette i betraktning i den videre diskursen.