Gå til sidens hovedinnhold

Israel-debatten: NRK må slutte å oppføre seg som en billig nærradio

Sjelden har NRK blitt mer hudflettet av Kringkastingsrådet enn etter Matheson/Israel-gate. Hva er så lærdommen for NRK? At de må slutte å lage programmer som en billig nærradio.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Egnetlig var det ikke så mye mer å snakke om da Kringkastingsrådet torsdag behandlet de vel 500 klagene mot programmet Shaun på P13 for to uker siden, der programleder Shaun Henrik Matheson kringkastet sitt ønske om at covid 19-vaksinen ikke skulle virke på folk som bor i det «rævva landet» Israel.

Underholdningssjef Charlo Halvorsen åpnet med blant annet å beklage den innebygde antisemittismen i det sarkastiske begrepet «Guds utvalgte folk». Kringkastingsrådets Julie Brodkorp takket for at NRK hadde lagt seg fullstendig flate, og deretter fulgte de en etter en:

De tidligere ordførerne Trude Drevland og Marvin Wiseth var sjokkert. Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk snakket om dehumanisering, og fortalte om reaksjoner fra norske jøder som hadde opplevde tiraden fra Matheson som sterkt, personlig belastende. Også resten av rådet, inkludert kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, var samstemte i at dette var fullstendig uakseptabelt.

Her er jeg helt på linje med Kringkastingsrådet, noe jeg utdypet i en kommentar i forrige uke.

LES MER: Storm mot NRK - derfor skaper han raseri blant Israels venner

Men hva nå? Hva kan NRK gjøre for å unngå liknende tabber for framtida? Svaret er noe Kringkastingsrådet ikke snakket om overhodet, nemlig at milliard-bedriften NRK må slutte å oppføre seg som en billig nærradio.

Saken er at NRK de siste åra, på grunn av den digitale og tekniske revolusjonen, har opprettet flere og flere heldekkende kanaler. Tar vi med de 15 regionkontorene, er NRK nå kommet opp i hele 30 DAB-kanaler. Du har P1 og P2 og P3, i tillegg til P1+ og P13, for ikke å glemme NRK Jazz, Alltid Nyheter, NRK mP3 og you name it.

Dette er en bevisst strategi: I stedet for å ta ut effektiviseringen i færre folk, har NRK-ledelsen tatt den ut i lage flere kanaler, med desto flere billige programmer på flater over hele døgnet. Og her er mitt hovedpoeng:

Flere av disse programmene imiterer nærradio-formatet, den lettbeinte programformen fra radiokanalene NRK forlengst har brukt sine milliarder til å utkonkurrere.

Formelen er direkteprogrammer med musikk, krydret med underholdende, uforpliktende og småfrekk småpludring som mellomstikk til neste plate.

I tillegg til at pludringen skal være aktuell, er det bra hvis den også kan være morsom, litt provoserende - og gjerne ispedd personlige opplevelser som knytter lytteren tettere opp mot programlederen eller programmet.

Fordelene med formatet er åpenbare:

  • Direktesendingene kan være hyperaktuelle, og får en helt egen nerve - noe som er en verdi i seg selv.
  • Den småfrekke tonen uten manus gjør det lettere å få yngre målgrupper til å interessere seg for politiske eller samfunnsmessige emner.
  • Direkteprogrammer er raske og enkle å lage, fordi det ikke trengs ressurser til redigering eller etterarbeid.
  • Og ikke minst: De er billige, siden pludringen knapt koster mer enn lønna til programlederen, pluss kanskje en tekniker.

Men samtidig kan slike programmer være en svært krevende øvelse.

De fleste skjønner at i Nitimen kan det være bare å pludre i vei, mer eller mindre intelligent. Men skal du nærme deg kontroversielle eller brennaktuelle emner, er det plutselig annerledes:

Da blir det mer og mer spennende jo nærmere streken du beveger deg, jo nærmere tabuene du kommer.

Dette stiller selvsagt store krav til både kunnskaper og innsikt i nyhetsbildet og om verden, i tillegg til etisk bevissthet. Da er det ikke bare å kjøre på med det første og beste som faller deg inn. Da gjelder jazzmusikernes første bud om at ingenting krever mer forberedelse enn en god improvisasjon.

Og for å være diplomatisk: her ligger også NRKs store forbedringspotensiale:

Om NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen virkelig ønsker å unngå liknende tabber i framtida, må han vurdere om det nå er blitt for mange kanaler og for mange programmer, at det allerede er smurt for tynt utover.

For NRK er ikke hvem eller hva som helst.

LES OGSÅ: Takk og lov for Fredrik Solvang

NRK er landets største redaksjon, som vi kan stille helt spesielle krav til, siden vi betaler over seks milliarder kroner hvert eneste år over skatteseddelen - fordi de skal levere noe vi fortrinnsvis ikke kan få andre steder.

Da holder det ikke å servere noe som nærradioene kunne levere like bra.

Kanskje er ikke Shaun Henrik Matheson rette person til å bære sitt krevende format, foreløpig er det naturlig at NRK-ledelsen slår ring om programlederen sin. Men i tillegg til å skolere og håndplukke programledere, må NRK også her være bevisst apparatet rundt.

For jeg mener ikke at NRK skal bli mer tannløse. Slett ikke.

Men om programlederen skal balansere på slakk line, må det også stå noen klar til å ta imot om han eller hun faller. Det kan være i form av forskutterte sendinger, altså et minutt eller to til å «angre» dersom noe blir forferdelig galt.

Eller det kan gjøres i henhold til det enkle prinsippet om at flere hoder tenker bedre enn ett. Og at det blir skarpere fokus på kvaliteten i hvert enkelt program.

Å bare fortsette med billig nærradio er den beste oppskriften på at de samme tabbene vil skje igjen og igjen.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken