La oss først for ordens skyld ta avstand fra raketter som skytes mot sivile i Israel. Enhver krig skal ha sine regler. Sivile skal spares til enhver pris. Det er derfor forkastelig at sivile israelere blir skutt på fra innsiden av Gaza.

Når det er sagt, vet vi nok om styrkeforhold mellom Hamas’ hjemmelagde raketter og Israels velutstyrte hær. Vi har sett med ujevne mellomrom hvordan den Israelske hæren bruker sin kraft mot et okkupert folk.

Hva er løsningen?

Jeg har selv besøkt Vestbredden og Gaza etter Israelsk brutalitet i 2008/2009. Ruiner, hjemløse, ferske graver, sørgende foreldre, foreldreløse småbarn, fattigdom, sykdom - overalt. Dette har skjedd flere ganger siden.

Eksperter mener at dette vil fortsette. Hvorfor, og hva er løsningen?

Les også: Islam kan kritiseres mye. Men ikke for dette

Det første vi må huske er bakgrunnen for uroen blant palestinerne denne gangen, som tidligere.

Årsaken er rett og slett den blodige urettferdigheten som palestinerne er blitt utsatt for i over 70 år. De er blitt fordrevet fra sine hjem - og de blir stadig fordrevet fra sine hjem. Den siste uroen er et resultat av at familier i Jerusalem stod i fare for å bli kastet ut av sine hjem.

Så lenge denne uretten fortsetter vil det palestinske folket protestere og vise motstand mot okkupanten og uretten.

Selvrespekten

Palestinske protester ender alltid i flere døde på palestinsk side, ødelagte hjem, ruinerte skoler og sykehus. Det samme vil skje denne gangen. Palestinerne vet at dette er en konflikt hvor styrkeforholdet er astronomisk. De vet at de vil aldri vinne på slagmarken.

Så hvorfor gjør de det likevel? Svaret er at det har med selvrespekt å gjøre. De har intet valg. Det eneste de kan og må gjøre, for å se seg selv i speilet og kommende generasjoner i øynene, er å stå oppreist mot uretten. Dette har med menneskelig natur å gjøre. Det siste et menneske vil gi fra seg er selvrespekten.

Palestinerne vil fortsette å heve stemmen til de får sin frihet og sin selvrespekt tilbake. Israel kan gi dem det.

Forsterker avstanden

Det tredje poenget er at selv om Israel ikke bryr seg om hvilke reaksjoner brutaliteten vekker rundt omkring i verden, betyr ikke det at det ikke er reaksjoner. Rundt omkring i verden mener frihetselskende mennesker at denne uretten burde ha tatt slutt for lengst.

Spesielt i den muslimske verden - over en milliarder mennesker - får sitt sinne forsterket mot Israel. Politikken og brutaliteten utøvd fra den israelske stat, forsterker avstand mellom muslimer og jøder generelt. Det siste vi trenger i dagens verden er større avstand mellom muslimer og jøder.

Les mer fra Norsk debatt her

Staten Israel og den israelske ledelsen har et stort ansvar for, og mulighet til, å minske denne avstanden.

Nøkkelen til at Israelske barn skal kunne sove trygt, palestinske barn skal kunne smile i frihet, og brorskap og vennskap mellom muslimer og jøder styrkes, ligger hos den israelske regjeringen.

Bruk den!