Japan-Spania 2–1

EN FAGMANN ER blidere enn de fleste i dag. Han heter Egil Drillo Olsen (80). For 30 år siden gjorde han Norge til et fotballag å regne.

Det var ikke pent, det var folk der ute som mente det ikke hadde noe med fotball å gjøre, spesielt de fra et visst land i Sør-Amerika.

Men effektivt var det.

Når Japan (24 på FIFA-rankingen) nå er klare for åttedelsfinale mot Kroatia etter å ha slått både Tyskland (11) og Spania (7) 2-1, er det på mange måter beviset på det Drillo alltid har ment og hevdet.

Det er ingenting som kan måle seg med et effektivt soneforsvar.

PÅ SITT BESTE var Norge gode i 4-5-1 med stram struktur, god balanse og optimal aggressivitet i forsvarsarbeidet. På toppen av det kom lydighet og lojalitet til spillestilen.

Vi risikerte ikke mye der vi kontrollerte kampene på egen banehalvdel.

Det vi var best til var å drive motstanderne til vanvidd.

JEG VET IKKE hvor frustrerte Spania var etter pause mot Japan – andreplassen i gruppa synes nemlig å være bedre enn gruppeseieren – men å hevde at de ikke prøvde er feil. Det var en periode i andre omgang også de var ute av VM.

Costa Rica ledet 2-1 over Tyskland og var på vei til å gå videre sammen med Japan.

Men:

Uansett hvor mye Spania prøvde, så var de ikke i nærheten.

Les også: Sjokkseier til Japan – VM-fiasko for Tyskland

JAPANS VALGTE FORMASJON er 5-4-1, men det er i utgangspunktet bare tall. Det er hvordan du utfører soneforsvarets prinsipper, og med hvilke avstander mellom lagdeler og spillere, som er det avgjørende.

Det handler om å ligge i det vi på godt norsk fotballspråk kaller ramma, lavt, kompakt og med høy aggressivitet.

Presset på ballfører, det Drillo kalte pumping, må gå som stempler på en gammel dampmaskin.

Ut over det skal forsvarsleddene være så snorrette som mulig, med kontroll på mellomrommet og bakrommet.

Så Drillo kampen i går kveld er jeg sikker på han var henrykt over Japans utførelse av fotballen han elsker.

Les også: Kongen av kategorisk fotball

SPANIA SKAPTE IKKE en målsjanse da en scoring så ut til å være det eneste som kunne redde dem. Så godt var Japans forsvarsspill. Det å ligge i ramma fikk en ny dimensjon. Det var som om de utfordret spanjolene og ropte «bring it on!».

Kom med det beste dere har av offensive kvaliteter og vi skal holde dere på avstand med et forsvarsspill tuftet på destruktiv lydighet.

Dere kan ha ballen så mye dere vil, men oss vil dere aldri kunne bryte ned.

SPANIA HADDE BALLEN 82 prosent av tida og slo over sju hundre flere pasninger enn Japan. Det tok dem knapt innafor motstanderens 16-meter. De prøvde, gikk seg fast og måtte begynne på nytt. Og så gikk de seg fast igjen og igjen, uten å finne veien.

Der Drillos innimellom hadde flaks og marginer, var dette forsvarsspill med total kontroll.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

DU MÅ KANSKJE være norsk for å like det, men det handler om å vinne. Japan gjorde det. De var skrekkelige før pause, scoret to på tre minutter før seks minutter var spilt av andre omgang, og resten handlet om å snøre igjen sekken.

Lure Spania dit de ville ha dem, og kontrollere halve egen banehalvdel med et soneforsvar i himmelen.

Sjelden har så mange gode spanske fotballspillere sett mer tafatte ut.

KROATIA ER NESTE motstander for Japan, og det skal bli interessant. Tapende VM-finalist fra 2018 er videre etter to 0–0 kamper og en 4–1 seier. Spania, som gikk videre på alle målene de scoret mot Costa Rica (7-0), møter Australia og unngår Brasil i kvartfinalen om de skulle komme dit.

Før sluttspillet er Belgia (2 på FIFA-rankingen), Danmark (10), Tyskland (11) og Wales (19) ute av turneringa, Italia (6) er ikke kvalifisert og Uruguay (14) og Sveits (15) er i faresonen.

Australia (38), Japan (24), Marokko (22), USA (16), Senegal (18) er videre.

Ingenting er veldig overraskende om du leser bak resultatene, Belgia er for gamle og Tyskland er ikke bedre enn de var i 2018.

Det er VM.

Les mer fra Norsk debatt