Bent Høie og FHI står bak innføringen av nye, nøytrale innpakninger for tobakksvarer, til stor frustrasjon blant oss som røyker og snuser. Butikkansatte må også være frustrerte, da de ikke klarer å skille de forskjellige produktene fra hverandre på en enkel måte.

Frustrasjonen i kassen har blitt så stor at hvis du er røyker eller snuser, så begynner du nå å kjenne suget etter å bare ha lest om frustrasjonen.

Les også: «Stygge» snusbokser har liten effekt – og de skal bli enda «styggere»

En ond spiral

Norge har generelt veldig lite greie på avhengigheter. Er du avhengig av gambling, alkohol, sigaretter, røyk, snus eller narkotika, har ikke Norge noen særlige botemidler. Politikernes eneste forsvar er å sette opp prisen på produktene, dette uten forståelse for hva en avhengighet er.

Mange av våre politikere går daglig forbi Norges kanskje største rus-arena, «plata» (et steinkast fra Stortinget). Her misbrukes det ikke tobakk og brus for å si det sånn, men produkter som er langt mer skadelige. Prisen på narkotika er kjent for å være langt høyere enn tobakk og alkohol, og slår derfor hull i myten om at pris har en effekt på avhengighet.

Høye priser vil bare forsterke fattigdom, som igjen vil skape avhengighet, som igjen vil skape fattigdom ... En misbruker vil i nesten alle tilfeller velge giften fremfor andre alternativer, noe «plata» er et eksempel på.

Verdiløs symbolpolitikk

FHI slår nå også hull i myten om hvorvidt nøytral innpakning har hatt effekt. Først og fremst vil jeg si «velkommen etter». Alle som røyket og snuste når dette ble innført, visste at dette bare var symbolpolitikk uten noen verdi.

Min avhengighet vil ikke endre seg på bakgrunn av innpakningen. For å dra til sammenligning til «plata»: De som misbruker stoffer vet at stoffet først har blitt svelget, har ligget i en magesekk, har vandret gjennom tarmen, for omsider å bli klemt ut av endetarmen til vilt fremmed kurer.

For å oppsummere: Innpakning har INGENTING å si. Ei heller advarslene på pakkene.

Slutt med idiotisk prising av varer som bare skaper fattigdom. Slutt med idiotisk symbolpolitikk.

Jeg er en snusmisbruker. Jeg har kanskje ikke inngående kunnskap om hva som fungerer, men jeg kan med hånden på hjerte si hva som IKKE fungerer.

Les mer fra Norsk debatt