Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
I Iran må kvinnene uniformere seg etter den islamske revolusjonen fra 1979, med islamsk kåpe, hodeplagg og bukse. Mange iranske kvinner kjemper imot denne påtvungne dresskoden ved å trekke hodeplaggene ut og vise håret. Det er dette som kalles for «dårlig hijab», og det gir grunnlag for arrestasjon i Iran av det voldelige moralpolitiet. I 40 år har vi vært vitne til misbruk og overgrep av moralpolitiet mot kvinnene, uten at noen i vesten har satt fokus på dette misbruket eller har protestert.
Les også: To kvinnelige LHBT-aktivister har blitt dømt til døden i Iran
Hva gir grunnlag til å tie og fortie denne barbarismen om hijab og tildeknings-tvang under presteskapet i Iran? I 40 år har vi bæret tvangen og misbruket av mørkemenn på kroppene våre som kvinner. Generasjoner av iranske kvinner og jenter er stigmatisert og traumatisert uten å få en eneste protest fra vestlige ledere, muslimske ledere, eller at de har fått dedikerte artikler og kommentarer fra kommentatorene i Vesten om dette.
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Taushet
Taushet rundt dette slaveriet har vært motbydelig, men etter helgens hendelse har demningen sprukket. 40 års taushet og unnfallenhet er over. En rekke internasjonale aviser og media har skrevet om saken til Mahsa Amini. Hennes sak har rystet verden.
En rekke internasjonale personligheter har satt fokus på hennes sak på sosiale medier. Hashtaggen #Mahsa_Amini har over 700.000 tweets på Twitter. Vi kan ikke feie problemet «obligatorisk hijab» i Iran under teppet lenger. Hijab-politi er tvang, vold og klare brudd på kvinnerettighetene.
Mina Bai
Norsk-iransk samfunnsdebattant og forfatter, med flyktningbakgrunn og utdannelse innen informatikk fra Universitetet i Oslo.
Hun bruker gjerne erfaringer fra sitt eget liv som kvinne i Iran og senere som innvandrerkvinne i Norge i sine kommentarer.
Bai er opptatt av kvinnefrigjøring fra kulturell, religiøs, tradisjonelt tyranni - og identitet og tilhørighet.
Parlamentslederen Masoud Gharakani, med bakgrunn fra Iran og AP, har snakket ut om saken til Mahsa Amini i VG. Hvorfor er ikke utenriksminister Anniken Huitfeldt på banen, og fordømmer drap på en uskyldig kvinne som ble offer for volden til moral- og klær politiet i den islamske staten Iran? Utenriksministeren i 2022 fordømte drapet på Al-Jazeera journalist Shireen Abu Akleh på Vestbredden.
– Jeg er svært opprørt over drapet på Al-Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh på Vestbredden, sa hun i en pressemelding.
– Nok er nok
Hvorfor er ikke hun på banen som kvinne, som feminist og som AP-medlem, og fordømmer det grusomme drapet på en uskyldig kvinne i Iran som kun var på tur i hovedstaden.
Hvor er alle George Floyd-kommentatorer som dag inn, dag ut, skrev om hans grusomme drap og politivolden? Hvorfor er iranske kvinner mindre verdt enn å få samme oppmerksomhet og fokus? Kampen mot obligatorisk hijab i Iran og prisen iranske kvinner har betalt for dette har vært høy. Ydmykelsene, bøtene, fengselsstraffene, piskeslagene, dødsfallene, kausjonene, konfiskering av bilene deres og syreangrepene er bare eksempler på denne tvangen. Det er på tide å legge til side unnfallenhet og adressere dette barbariet i Norge, av politikerne og kommentatorene. Nok er nok.