Gå til sidens hovedinnhold

Jeg er stolt av landet vårt

Mens skattekuttene har gått til de få, har avgiftsøkningene gått utover de mange. Som de i kjeledress eller uniform, skriver Trygve Slagsvold Vedum.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Om tre dager skal jeg stemme på samfunnshuset på Ilseng. Jeg synes alltid det er et preg av høytid over det å avgi sin stemme.

På mange måter er det et symbol på noe av det fineste med Norge og folkestyret vårt. At folk kommer, unge som gamle, hver med èn stemme. Som alle er like mye verdt, enten man er direktør eller har kjeledressen på, enten man bor i Berlevåg eller i Bergen.

Jeg er stolt av landet vårt.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Stolt av det felleskapet vi har bygget opp, sammen. Over at vi har klart å utvikle små og store steder i hele Norge. Og at vi er et land der direktørens barn og barna til industriarbeideren har blitt født på samme sykehus og gått på samme skole.

Vårt sterke samhold og folkestyre, og at vi har stilt opp for hverandre når det har vært behov for det, er noen av grunnene til at Norge er et av verdens beste land å bo i. Disse verdiene må vi løfte og holde fast ved.

Et sterkt fellesskap er avgjørende for at de som kommer etter oss også skal kunne nyte godt av den velstanden hardtarbeidende norske arbeidsfolk har bygget opp.

Les også: Vedum vil ha rødgrønt grep for feiring av 1.000 års kristendom

Økte forskjeller utfordrer felleskapet. Under Høyre-regjeringen, nå med Frp som støttehjul, ser vi at mange arbeidsfolk har fått en tøffere hverdag - mens topplederlønna i staten har gått én vei: opp.

Mens skattekuttene har gått til de få, har avgiftsøkningene gått utover de mange. Fra 2013 til 2020 økte avgiftene i Norge med 6700 millioner kroner. Det er ufattelig mye penger.

Et eksempel er el-avgiften. Med skyhøye strømpriser er det nå mange som gruer seg til strømregningene utover høsten og vinteren.

Et annet eksempel er drivstoffavgiftene. Statsministeren har selv opplyst at Høyre og Frp økte drivstoffavgiftene «mer på ett år enn den forrige regjeringen gjorde i løpet av åtte år».

Vi vil senke avgiftene på den miljøvennlige delen av vanlig drivstoff slik at både miljø og den som fyller tanken tjener på det. Samtidig har viktige fradrag som reisefradraget og hyretillegget blitt redusert eller fjernet. Folk som har gått på jobb og vasket tog i årevis har fått kutt i pensjon - og ikke minst har regjeringa innført skatt på personalrabatt.

Les også: Vedum vil ikke ha tredje kjønn: – Best med han og hun

Resultatet er at en bussjåfør som tidligere kunne sitte på gratis med busselskapet han eller hun jobber i, har fått høyere skatt for å få sitte på fra A til B med sin egen arbeidsgiver.

Avgiftsøkningene og de smålige kuttene har én fellesnevner: det rammer de som har kjeledressen eller uniformen på. Samtidig ser vi at spesielt statlige toppsjefer har fått stadig høyere lønn. Dette fører til større forskjeller mellom folk. Over tid kan det svekke fellesskapet og føre til motsetninger i samfunnet.

Et sterkt fellesskap handler ikke bare om at folk skal ha noenlunde like muligheter. Vi trenger også noe å samles om. Det er ikke lenger slik at folk har lest det samme eller sett de samme TV-programmene - på godt og vondt.

Les også: Senterpartiet gjør hopp på ny måling

Jeg blir jevnlig kalt for bakstrebersk, spesielt av folk i Høyre, når jeg snakker om disse tingene. Men jeg mener at vi som nasjon trenger et lim som holder oss sammen. Kongehuset vårt er et godt eksempel på det. Monarkiet er en stor og viktig del av vår felles historie, og jeg er grunnleggende uenig med Venstre, MDG og Rødt og flere stortingsrepresentanter fra Høyre, Frp og Ap som vil avvikle kongehuset.

Kongefamilien vår gjør en utmerket innsats for landet vårt, det ser vi ikke minst i kriser. Vi trenger mer av det som samler oss, ikke det som splitter oss.

Å bygge opp et sterkt fellesskap der vi alle bidrar, tar lang tid. Men det kan fort rives ned hvis forskjellene mellom folk i bygd og by får fortsette å øke - og hvis det som samler oss blir vannet ut.

Les mer fra Norsk debatt

Derfor mener Senterpartiet at vi må snu utviklingen. Vi vil at Norge skal fortsette å være et land med små forskjeller der vi har en rettferdig fordeling av goder og byrder.

Et land der de som har ekstra høy lønn og som tåler å betale litt ekstra gjør det, mens de med lavere inntekt betaler litt mindre.

På den måten sikrer vi at alle bidrar etter evne - men at alle har rett på de samme godene og tryggheten vi har her i landet.

På den måten kan vi holde forskjellene nede og føre videre en god, norsk tradisjon som vi skal være stolte av og bygge videre på.