(Tønsberg Blad)

En liten sjokolade fra hylla over kassa på Rema. Eller en kjole som passer så godt at alle egentlig kan se at den er kjøpt på 70 prosent. En kjole som gjør at du må holde inn magen hele dagen. Og helst aldri sette deg ned. En kjole du at aldri, aldri ville kjøpt til full pris?

Men som når den henger under det lysende 70 prosent-skiltet er et virkelig kupp!

Jeg vedder på at du svarer ja.

«Ja» til at du av og til kjøper noe uten å ha planlagt det. En liten ting. Eller en stor ting.

Et hus, kanskje? Jeg googlet «kjøpte hus på impuls», og på 0,44 sekunder fikk jeg 91.200 treff. Og det er selvsagt bare de historiene som har nådd pressen.

Hvor mange av de knappe 100.000 boligene som ble solgt i Norge i fjor som ble kjøpt på impuls, vet jeg ikke.

Men jeg vet om ett. Mitt nye gamle hus. Den største investeringen vi gjør i livet, er blant kjøpene noen av oss bruker aller minst tid på. Men det gjelder ikke alle.

Klikk her for å abonnere på Norsk debatt sitt nyhetsbrev

Det finnes nemlig en finurlig og for meg uforståelig mennesketype. Det er de kalde, kalkulerende, smarte forbrukere, som leser seg opp på prospektene, sjekker reguleringsplanen for området, sjekker hva huset ble solgt for sist, om vannkranene lekker, om det lukter fukt i kjelleren.

Først når alt det er sjekket, legger de kanskje inn et bud.

Sånn er ikke jeg, dessverre. Da jeg kjøpte hus i høst, gikk jeg inn i den mørkeste lakkede furukledde gangen noen noensinne hadde sett (kan jo males), og derfra inn i et traurig 60-tallskjøkken (kan jo byttes), før jeg forelsket meg helt i at jeg kunne se plommetreet gjennom stuevinduet.

Umiddelbart tenkte jeg på hvor vakkert det kom til å bli når jeg skulle drikke te ved bordet her og se på plommeblomstringen i mai neste år.

«Bare muligheter her», tenkte jeg. Så jeg slo til.

At det ikke var toalett på badet i andre etasje hadde jeg ikke fått med meg før etter at budet mitt var akseptert.

Pytt-pytt. Det ordner seg.

Les mer fra Norsk debatt her

Forskning viser at det er mange som lar følelsene styre pengebruken. Andre handler gjennomtenkt og rasjonelt. I den siste gruppen, tror jeg ikke vi finner mange som lurer på hvor pengene deres blir av.

Jeg tror ikke mange av de rasjonelle forbrukerne bruker penger de ikke har. Eller kjøper ting de egentlig ikke trenger.

Ah! Den som var en rasjonell forbruker!

PS: Før du tar helt av i kommentarfeltet, vil jeg bare si at jeg leste både tilstandsrapporten og prospektet, gikk ned i kjelleren og hadde med faren min på visning.