For mange er desember synonymt med adventstid, julekalender – både på TV og kanskje en pakkekalender, juleforberedelser og pynting til jul. Nedtellingen til julaften kommer med en forventning om hva jula vil bringe med seg, og hva som befinner seg godt innpakket under juletreet. Jula er tiden for familie og julekos, og mange ønsker at barna skal oppleve en perfekt og magisk jul.

Etter hvert som desemberdagene går og kalenderlukene åpnes, vil manges forventninger og juleglede stadig øke. For andre vil den samme nedtellingen føre til stress, bekymringer og en økende grad av dårlig samvittighet.

«Klumpen i halsen blir større for hver dag i desember», står det i én av mange hundre «ønsker hjelp til jul»-annonser på Finn.no.

Andre skriver «har solgt unna det som kan selges, men det strekker ikke til». «Etter husleie og strøm er betalt er det ikke mye vi sitter igjen med». «Etter husleie, strøm og regninger er det ikke mye til overs».

«Trodde aldri jeg skulle havne her».

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

I samtlige slike annonser er det noen aspekter som går igjen. De som legger ut annonsene skammer seg over å be om hjelp. Mange kjenner på ensomhet, enten det er enkeltpersoner som ikke har noen å feire med eller småbarnsfamilier som ikke har andre slektninger.

Det er barna som lider. Prisstigningen i år fører til at mange som har klart seg greit tidligere, nå ser seg nødt til å be om hjelp. Det er penger til mat som er det viktigste å få hjelp til.

«Første gang jeg spør om hjelp».
«Gruer meg skikkelig til denne julen».

Antallet mennesker som sliter økonomisk stiger over hele landet – også i Trøndelag. fem prosent av nordtrøndere har betalingsproblemer, ifølge en spørreundersøkelse Trønder-Avisa har fått gjennomført. 19 prosent frykter å få det.

Les også: «Vanlege folk» og «folk flest» står i vegen for dei som verkeleg treng hjelp

Mandag denne uka skrev Trønder-Avisa om de mange henvendelsene Levanger Røde Kors har fått den siste tiden. Henvendelsene kommer også fra Verdal og Inderøy. De hjelper med både mat og gaver til barnefamilier.

Gaver til barnefamilier hjelper også «God jul, lille venn» til med i Trondheim. Denne juledugnaden går ut på at enkeltpersoner kan bidra til å gjøre julen «litt mer magisk for et barn som kanskje ikke har det like greit». Gjennom dugnaden samles det inn julegaver til lokale barn og ungdom.

For også i Trondheim er det rekordstort behov for bistand. Ifølge Nidaros har høsten 2022 vært spesielt ille. For Frelsesarmeen i Trondheim har det ført til en økning på 350 prosent. Matsentralen i Trondheim deler i år ut 800 tonn gratis mat – og det er ikke nok.

Daglig leder i Matsentralen, Marte Lønvik Bjørnsund, sier til Nidaros at de deler ut enorme mengder mat. «Det er bare at målgruppene vokser fortere. Vi får flere og flere henvendelser, også direkte til oss. Folk som er desperate».

Og det er ikke så rart. Som en skriver på Finn.no: «Den økonomiske situasjonen har blitt kjempekritisk».

Les også: Fengselet har ikke råd til blekk

Fattigdom i Norge er ikke et nytt fenomen. For mange har den økonomiske situasjonen vært kritisk i lang tid. I løpet av de siste ti årene har andelen relativt fattige i Norge økt fra omtrent åtte prosent til å nå gjelde ti prosent.

Tall fra SSB viser at mer enn 900 000 nordmenn ikke ville vært i stand til å betale en stor uforutsett utgift i 2021. Undersøkelsen ble gjennomført før strømkrise, inflasjon og prisstigning – og høsten 2022.

«Alenefar med dårlig samvittighet».
«Alenemor trenger hjelp til å varme opp leiligheten».
«Vi er en familie som ydmykt ber om hjelp til jul».

Energikrise, økende renter, stigende priser og krigen i Ukraina har – naturlig nok – i stor grad overskygget Frivillighetsåret 2022. Likevel er det de siste to månedene av dette året at frivilligheten har vært mest synlig. Juleforberedelsene begynner tidlig, og november og desember preges av juleinnsamlinger, julegaveaksjoner og planlegging av julefeiring, alt for at flest mulig skal kunne ha en best mulig jul.

Les også: Pulsen øker hos mange når julen nærmer seg med stormskritt

«God jul, lille venn» vil bidra til å gjøre julen litt bedre for veldig mange. En god del av de over 7000 menneskene som meldte seg som gavegiver ble ikke tildelt gaveansvar i år. Som arrangørene skriver på Facebook: «Det er heldigvis flere givere enn barn».

Det er mange som ønsker å bidra. En person skriver på Facebook-arrangementet: «Til dere som ikke har fått tildelt barn her, gå inn på Finn. Der er det enormt mange som spør om hjelp til julegaver til barn og mat. Mange som trenger hjelp». Andre tipser om å gi et bidrag til lignende aksjoner, som Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen og Røde Kors.

Det er godt å se at det finnes så mange som ønsker å hjelpe de som trenger det mest i jula og bidrar med det de kan. Samtidig er det et tankekors. Det kan ikke være frivillighetens ansvar å ta vare på de som gruer seg til jul. Det er statens.