I gårsdagens Nett på sak argumenterer redaktør Stavrum for at politikere skal få snike i vaksinekøen og at det er populisme å mene noe annet.

Han baserer argumentet sitt på at en beredskapsstab er nødt til å fungere, derfor køsnikingen.

Bare tull

Dette hadde vært riktig hvis det hadde vært en reell mulighet for at staben skal kollapse frem mot august. Det er det selvsagt ikke.

Hadde vaksinen vært tilgjengelig i starten av pandemien, da man ikke visste konsekvensen og hvordan sykdommen utarter seg, hadde saken vært en annen. Da kunne man som føre-var vaksinert personer i samfunnskritiske posisjoner.

I dag som man forstår sykdommen er dette bare tull.

I dag vet vi bedre

Det er i dag null prosent sjanse for at beredskapen kollapser som følge av korona. Personene som nå får snike i køen har eksepsjonelt gode muligheter for å skjerme seg med avstand i motsetning til mange andre yrker, og spesielt personer i undervisningssektoren.

Vi vet også at de fleste som blir smittet får et mildt sykdomsforløp. Det er i dag god smittesporing, så et utbrudd ville blitt lokalisert og begrenset. Personer i risikogrupper er i dag allerede prioritert og delvis eller helt vaksinert. Personer i beredskapsposisjoner med økt risiko for dødelighet er derfor allerede prioritert.

Og statistisk hvis alle som nå får snike hadde blitt smittet, så hadde flesteparten vært oppegående etter et par dager, noen få hadde blitt alvorlig syke utover det og maks én person hadde mistet livet.

Hele gruppen ville uansett i løpet av de neste to månedene får tilbud om vaksine.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Egoistisk løsning

Vedtaket til regjeringen er en 100 prosent egoistisk køsniking fordi de kan innvilge seg selv dette, og er helt identisk med at helsetopper med skrivebordsjobb og hjemmekontor har nasket til seg vaksiner ment for helsearbeidere med pasientkontakt.

Jeg hyller de som takker nei til å snike. Og jeg ser frem til å få se Monica Mælands modell som viser hvordan beredskapen i Norge på et eller annet vis skal kunne kollapse i løpet av de neste to månedene hvis politikerne ikke får snike i køen.