Gå til sidens hovedinnhold

Jeg lot en date sove over hos meg. Han var i utgangspunktet en hyggelig fyr

Nå er jeg drittlei av at Jenny Klinge (Sp) og Peter Frølich (H) tråkker på alle oss som har blitt voldtatt!

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

I en artikkel i Nettavisen den 8. juni går Peter Frølich (H) og Jenny Klinge (Sp) hardt ut mot en samtykkelov. De mener «vanlig sex kan bli kriminelt» og at det blir «vanskeligere å straffe voldtekt» dersom en samtykkelov innføres.

Dette er ikke tilfelle. Jeg skal forklare hvorfor.

Urovekkende statistikk

Men la oss aller først ta innover oss det problemet vi faktisk diskuterer her.

Urovekkende mange nordmenn i 20-årene har hatt ufrivillig sex, ifølge NRK. 42 prosent av kvinner har opplevd det én eller flere ganger. Blant mennene oppgir 15 prosent det samme.

Det er med andre ord ingen tvil: Dette samfunnsproblemet favner svært mange mennesker i landet vårt, og vi må ta det på alvor.

Trykk her for å abonnere på Norsk debatt sitt nyhetsbrev

Jeg blir kvalm

Jeg er selv en del av de 42 prosentene.

Jeg blir kvalm av å lese hvordan en «lattermild» Jenny Klinge (Sp) lirer av seg formuleringer som: «Jeg kommer helt sikkert til å bli gjort til kriminell også, for jeg har ikke tenkt å begynne å fikle med en app under et samleie» og «Vi bedrer ikke situasjonen for dem (voldtektsutsatte) ved at alle lovlydige mennesker skal påføres et urimelig krav til kontraktfesting av sex».

En app er ikke løsningen

For det første: Det er svært få som mener at en kontrakt er løsningen. En app for å sikre samtykke til sex er et feilslått sidespor, og det er trist at den får så mye plass i debatten, for det gjør ikke annet enn å skape forvirring.

Et samtykke skal alltid kunne trekkes tilbake. Dermed er ikke kontrakter, hverken digitalt eller på papir, det vi trenger. Samtykke til sex kan gis på flere måter, både gjennom ord og handling.

Les også: Man kan da ikke bare gå rundt i Sandvika å dele ut øl til fremmede

Det vi derimot har behov for, er politikere som setter seg inn i det som faktisk er urimelig her: Nemlig at det ikke er nok å si «nei» når noen voldtar deg, for at staten Norge skal anerkjenne at du har blitt utsatt for et overgrep.

Sex uten samtykke er voldtekt

Realiteten er at per i dag er et «nei» i seg selv ikke nok for å kunne dømme til voldtekt i Norge. Med en samtykkelov vil ikke «vanlig sex bli kriminelt», men sex uten noens samtykke, og tilfeller der man har sagt tydelig «nei», vil endelig kunne etterforskes.

Kort oppsummert er en samtykkelov nødvendig fordi:

Den vil være normgivende og tydeliggjøre hvor grensen går: Man er ikke seksuelt tilgjengelig inntil man sier nei, men heller seksuelt utilgjengelig frem til man gir samtykke.

Flere voldtektsanmeldelser vil kunne etterforskes og forhåpentlig ende med rettferdig behandling i domstolen. Det er fortsatt ingen som skal bli dømt før retten har funnet både den objektive gjerningsbeskrivelsen og subjektiv straffeskyld bevist utover rimelig og fornuftig tvil.

Han var i utgangspunktet en hyggelig fyr

Det første punktet handler i hovedsak om behovet for bedre kunnskap. Et par hendelser jeg selv er blitt utsatt for, illustrerer det godt:

Jeg lot en date sove over hos meg. Han var i utgangspunktet en hyggelig fyr.

Da vi legger oss tar han initiativ til sex, og jeg blir med på det. Men, jeg merker fort at dette ikke er noe jeg ønsker. Jeg sier jeg har lyst til å sove - noe han respekterer - og vi legger oss dermed på hver vår side av sengen.

Når jeg har sovnet, våkner jeg av at han fingrer meg.

Skal vi gjenta suksessen?

Tidligere ville jeg nok latt ham fortsette fordi redselen tar overhånd, men med flere vonde erfaringer i bagasjen har jeg nå mot og sinne nok til å slå bort hånden hans.

Frykten for at han skal gjøre det igjen er imidlertid så stor at jeg velger å legge meg på sofaen i stua.

Idet han våkner morgenen etter, finner jeg på en unnskyldning for at han må dra.

Han blir fornærmet og spøker om hvor «slem» jeg er som kaster ham ut. Senere sender han en melding og spør om vi skal gjenta suksessen.

Det er åpenbart at han ikke har registrert sitt eget overtramp.

Klarte ikke si nei

Omtrent det samme skjedde for mange år siden, da jeg ble voldtatt og ikke klarte å si nei, men «kun» prøvde å komme meg vekk fra det stramme grepet hans.

Morgenen etter, da jeg skulle rømme vekk derfra mens han var på badet, kom han meg i forkjøpet og skulle ha en klem før jeg gikk.

Heller ikke han så ut til å ha noen anelse om hvilken smerte han hadde påført meg.

Historiene er mange

Dette er kun to eksempler på noe mange opplever. Og jeg tror grunnen til at disse menneskene selv ikke erkjenner hva de har gjort, er at de ikke har nok interesse for den de ønsker å ha sex med. Er lysten gjensidig? Samtykker hun til sex eller ikke?

Hadde de hatt en interesse for det, ville de som et minimum skjønt at det var betimelig å spørre meg om jeg hadde lyst eller ikke.

Overtrampene jeg beskriver er ikke begått av mennesker med onde hensikter - det er jeg ganske sikker på. De er tvert imot helt vanlige folk som ikke har tenkt seg godt nok om og dermed begått en ond handling.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Hadde Norge hatt en samtykkelov, er det stor sannsynlighet for at mine opplevelser kunne vært unngått. De færreste ønsker å påføre andre smerte, men i mange tilfeller av ufrivillig sex er ikke gjerningspersonen klar over hva hen faktisk gjør.

Dette aspektet ser ikke Høyre og Senterpartiet ut til å ta innover seg.

Vi lever i et samfunn hvor samtykke ikke løftes høyt nok. Konsekvensen av dette er at mange mangler helt nødvendig kunnskap for å ta gode valg.

En lov som fastslår at sex uten samtykke er voldtekt, vil kunne endre på dette.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken