Jeg har som mange andre lest om jenta som ble trakassert av en taxisjåfør. Saken har skapt reaksjoner.

Vi er dessverre mange som har opplevd lignende hendelser. Det er trist at jenter gruer seg til å sette seg inn i taxiene. Selvfølgelig skal vi reise trygt! Mange har foreslått «jentetaxi» med kvinnelige sjåfører.

Jeg synes det er en smart løsning, men det skulle ikke vært nødvendig.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Heldigvis helter på veiene

Å lese om alle de vonde historiene fikk meg til å tenke på mine egne erfaringer. Selv endte jeg opp med å anmelde en taxisjåfør i København i 2009. Jeg glemmer aldri den taxituren.

Politiet spurte meg om jeg hadde drukket, og hva jeg hadde på meg. Jeg blir fortsatt irritert av å tenke på det. Det er dessverre mange som ikke rapporterer eller anmelder. Jeg håper at fler velger å gjøre dette fremover.

Vi har heldigvis mange hverdagshelter på veiene også. Menn med yrkesstolthet som fortsatt yter service hver dag og gir oss trygge reiser. Det er leit at sjåførene får dårlig rykte.

Jeg kjenner en mann som har 27 år bak rattet. Han har vært en av hverdagsheltene på veiene.

Han har kjørt rundt i Oslos gater i alt slags vær. Han har delt egne historier og lyttet til hva passasjerene ønsket å fortelle. Med en vennlig stemme, snille øyne og et stort smil, har han kanskje ønsket deg en fin dag, før du smalt igjen døra. Han har kanskje hjulpet deg ut med bagasjen eller varene dine.

Kanskje han har gitt deg en hjelpende hånd på glattisen. Han har kanskje fulgt moren din inn på legekontoret. Han har kanskje ønsket deg lykke til, før han slapp deg av på legevakta. Jeg spurte ham om han ville dele noen historier med meg. Han minnes mange episoder.

«Jeg har sett taxiførere stoppe voldsbruk med stor fare for å selv havne i trøbbel. Jeg har sett taxiførere stoppe menns vold mot sine kvinner. Jeg har sett taxiførere ta seg av folk på gata.» Jeg ble fortalt at han en gang kjørte en dement dame. Hun fikk en gratis taxitur, og sjåføren ble trist av tanken på å forlate henne.

Les mer fra Norsk debatt her

En historie har satt seg fast i minnet. To små barn stod hånd i hånd ved en sterkt trafikkert gate i Oslo kl. 02:00 på natten. Barna skulle til bestemor og bestefar. Sjåføren spurte om de hadde penger. Den eldste jenta hadde en liten neve med mynter. Taxisjåføren kjørte dem ut av byen. Der ble barna tatt i mot av gamle slektninger. Ikke fortell meg at alle sjåførene er fæle.

Det er noen få onde som ødelegger for de mange gode.

Jeg skal ta taxi.

Jeg skal sitte foran hvis jeg vil det.

Det skal være trygt.