Gå til sidens hovedinnhold

Jeg trenger ikke være redd for å bli dyttet ut av samfunnet

Jeg støtter rusreformen fordi jeg vil at alle andre som bor i landet mitt skal kunne føle seg like trygg som jeg føler meg, skriver debattforfatteren.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Rusreformen en gagner ikke meg personlig. Derfor kan det kanskje virke selvmotsigende at jeg skal fronte en rusreform som jeg ikke tjener på selv.

Jeg er en hvit mann fra et av de øvrige sosio-økonomiske lagene av samfunnet, som ikke har hatt problemer med politiet før. Om jeg ønsker kan jeg røyke cannabis, ta lsd eller mdma i fred og ro uten å være spesielt redd for at jeg skal bli dratt inn på en politistasjon, kledd naken foran fremmede og bli hindret i å få jobb, utenlandsreise eller utdanning.

Jeg trenger ikke være redd for å bli marginalisert eller dyttet ut av samfunnet.

Les også: 70-tallet ringte, de vil ha tilbake politikken sin

Hvorfor gagner ikke rusreformen meg personlig?

Slik som systemet er nå kan jeg faktisk føle en mye større grad av trygghet, enn andre mennesker som lever i samme land og under samme lover. Jeg, som er i ferd med å utdanne meg til å bli statsviter, kan se opp til, og forsøke å emulere, nasjonale og internasjonale ledere som Jens Stoltenberg og Barack Obama - som begge har offentlig innrømmet å ha brukt cannabis.

Så hvorfor gagner ikke rusreformen meg? Jo, fordi jeg og alle andre som er så ressurssterke at vi klarer å skjule våres eventuelle bruk, ikke blir oppdaget av politiet.

Politiet er nemlig bundet av noen lover og restriksjoner når det kommer til å avdekke og oppdage lovbrudd med strafferammer. Som seg hør og bør er våres legitime voldsmonopol bundet av våre lover.

Rusreformen gagner ikke meg og heller ikke ulovlig rusbrukere som ligner på meg, fordi rusmisbruk fortsatt straffes ved lov. Politiet har dermed en meget høy terskel før de forstyrrer folk som er hvite, godt utdannet, og har nettverk og ressurser til å ta en kamp i rettsvesenet.

Om rusreformen gjennomføres og rusbruk ikke lenger straffes ved lov, så får politiet mye større fullmakter til å ransake og beordre testing ved simpel mistanke om rusbruk. Og det gagner ikke de som klarer å skjule sitt bruk.

De rusreformen faktisk gagner

De rusreformen faktisk ganger er de som ikke klarer å skjule bruken sin nå, eller i fremtiden. De som ikke er så ressurssterke, de som ikke har et nettverk som kan hjelpe dem.

Dagens system synliggjør de med problematisk bruk utrolig tydelig. Og responsen vår er da å dytte de lenger og lenger ut av samfunnet på alle mulige måter, slik at det eneste de står igjen med er problematisk bruk og venner med problematisk bruk av rus.

Basert på tall fra FHIs nettside så er det omlag 20 til 25 prosent mennesker i Norge hvert år, mellom 16 og 64 år, som har innrømmet å ha brukt cannabis i hvert fall en gang i løpet av livet. Burde alle disse menneskene få livet sitt krenket og redusert? Burde vi frata fremtidens «Barack Obama» eller «Jens Stoltenber» livet, ved å gjøre de til en av Europas høyeste overdose-statistikker på FHIs nettside?

Og hvorfor skal vi gjøre det, bare for at 20 prosent av medmenneskene våre ikke skal innrømme at de har prøvd å røyke en plante som mennesker har røket i tusenvis av år?

Les flere saker fra Norsk debatt her

Jeg støtter rusreformen fordi:

Jeg støtter ikke rusreformen fordi den gagner meg, for det gjør den ikke. Rusreformen gjør det lettere for politiet å avdekke og ransake ved mistanke, uten at de trenger å krangle med en advokat som pappa betaler for.

Jeg støtter derimot rusreformen fordi jeg vil at alle andre som bor i landet mitt skal kunne føle seg like trygg som jeg føler meg.

Jeg støtter rusreformen fordi jeg vil ikke at den tryggheten og roen jeg føler kommer på bekostning av de som allerede har mindre enn meg.

Jeg støtter rusreformen fordi andre mennesker som ikke er like «heldige» og privilegert som meg, burde også ha muligheten til å få det like godt som meg.

Jeg støtter rusreformen fordi jeg vil at de som står i fare for å utvikle et problem med et rusmiddel, enten det er cannabis, alkohol eller noe annet, ikke skal være redd for å si ifra om det.

Og jeg støtter rusreformen fordi vennene dine ikke skal måtte velge mellom din helse eller sin juridiske fremtid, om de ser at du sliter.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken