(Avisa Nordland): Vi skriver det herrens år 2023, vi vet alle hva som skjer i kommentarfeltene når enkelte tema kommer på banen, de fleste av oss vet bedre enn å tillegge det for mye vekt, men onsdag hadde jeg et tilbakefall.

Da kom nyheten om at ærverdige Alfheim stadion, hvor undertegnede har opplevd store idrettsøyeblikk som da HamKam, Ståle Solbakken og Kenneth Dokken reiste fra ishavsbyen med tre poeng og 3-0-seier i sekken, skifter navn. Her skynder jeg meg å legge inn et sarkasmevarsel, for denne teksten handler om alt annet enn sleivspark mot TIL.

Dårlig tilslørt rasisme

Den pressede økonomien i klubben har ført til at en må tenke annerledes. Stadionnavnet er solgt til Troms Kraft. Fra nå bærer Alfheim det offisielle navnet Romssa Arena – Tromsø sin arena, på nordsamisk. Så kult, var den første reaksjonen min.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Jeg vet ikke helt hvorfor, men av en eller annen grunn bladde jeg meg gjennom kommentarfeltet under Facebook-oppdateringen om saken. Og det skal sies, der var en majoritet av det som kan kalles sivilisert respons. Men også denne gangen flyter den dårlig tilslørte hverdagsrasismen, som forteller oss hvor kort vi på enkelte områder er kommet som samfunn, til overflaten.

«Bytt ut drakten med kofta», leser jeg. «Trur dokker det hjelpe nokka med folks syn på navlebeskuende Sama som ikkje ønske utvikling i samfunnet», leser jeg videre. Sukk.

«Latterlig navn! Men det er for så vidt klubben også», skriver en annen kommentarhelt.

«Skal aldri gå på fotballkamp på tidligere Alfheim stadion/Arena. Tromsø Idrettslag beveger seg bort fra det norske språk. Det er totalt uakseptabelt og skuffende for det norske folk.»

Ja, for det norske språk er som kjent under et voldsomt press.

Les også: «Hun har kikket på fi**a mi også», slenger en annen seg på. «Kom og sitt med oss!»

Ødelegger debatten

Det er egentlig litt vanskelig å formulere seg elegant om denne typen tilbakemeldinger, så jeg gidder ikke prøve. Jeg velger heller å bruke plattformen til å si fra om at nå er det pinadø nok. Hvor bakstreversk er det egentlig mulig å bli?

Hvis frykten for at den samiske identiteten og kulturarven til oss i Nord-Norge er så utrolig skremmende for enkelte at man føler behovet for å spy ut eder og galle i et kommentarfelt, så er det ikke noe poeng å kle det inn: Dette er ren, pur og stygg hverdagsrasisme. Dette handler ikke om at Alfheim forsvinner, men at Romssa dukker opp.

Les også: Herregud som vi savner Erling Braut Haaland

Og det ødelegger for absolutt all legitim debatt, i denne og andre saker. Som i Fosen-saken, eller Melkøya-saken, eller alle de andre sakene der man skal og bør ha diskusjoner om forholdet mellom bevaring av kulturarv og behovet for å utvikle nye, grønne løsninger. Eller konkret i denne saken: En kunne absolutt stilt et og annet spørsmål til Troms Kraft om hvor ektefølt engasjementet til selskapet for den samiske kultur er når det settes opp mot utbyggingsplaner.

Jeg burde visst bedre, men jeg klarte ikke å la være å ta en titt. Jeg vet at tastaturkrigerne ikke utgjør brorparten av Tromsø eller Nord-Norges befolkning. Og likevel klarer jeg ikke å la være: Dette får meg til å skjemmes over å være nordnorsk.