Atle Antonsen er anmeldt for rasisme, eller mer presist, for å ha kommet med rasistiske ytringer.

Fyren er en bølle. Han burde blitt anmeldt for hensynsløs atferd og krenkelse av privatlivets fred. Men det han er anmeldt for er noe annet, nemlig rasisme.

Antonsen overfalt Sumaya Jirde Ali, med en fysisk og verbal skremmende opptreden. Det bør han straffes for. Oppstandelsen i mediene er helt på sin plass.

Les også Erik Stephansen: Dette. Er. Ikke. Greit.

Han er en A-kjendis, et forbilde, og han truer og trakasserer uskyldige folk når de koser seg på bar. Slik Bernt Hulsker trakasserte en kar som bare forsøkte å gjøre jobben sin.

Jeg synes det var bra at Hulsker ble dømt og jeg vil at Atle Antonsen skal få sin straff. Men jeg har faktisk tidligere gått inn for å fjerne den paragrafen som får sånne som dem dømt. Jeg var en av underskriverne på et opprop mot nettopp §185 i straffeloven, som kalles rasismeparagrafen.

I går måtte jeg gå en runde med meg selv: Er det ikke nettopp pøbler som Atle Antonsen som viser at rasismeparagrafen kan være nyttig?

Les hva Ørjasæter skrev om rasismeparagrafen i 2019 her.

Forskjell på kjøkkenbordet og et utested

I 2019 ble en 71 år gammel kvinne dømt til betinget fengsel og en bot på 25 000 kroner for å ha trakassert Jirde Ali på Facebook. Hun hadde blant annet kalt henne en «korrupt kakerlakk».

Erik Stephansen i Nettavisen skrev da at «Det finnes visse grenser. Selv om du bare sitter hjemme ved kjøkkenbordet og skriver om noe som har provosert deg, så er det forskjell på å si sin «hjertens mening» og å være en bølle.»

Han mener §185 i Straffeloven, som forbyr rasistiske ytringer, er nødvendig.

Jeg er uenig. Jeg mener fortsatt at folk må få skrive alt mulig tull sosiale medier. Som regel handler det om lav intelligens eller ren psykiatri, eller (som regel) en blanding.

Det er NOE HELT ANNET å overfalle folk med ukvemsord på gata, når de er på jobb og når de er på et utested.

Hvorfor? Jo, fordi det er lett å skjerme seg mot ukvemsord i sosiale medier og i kommentarfelt. Det er bare å holde seg unna de folkene og gruppene på nett der det erfaringsmessig kommer mye av sånt.

På gata derimot, på en bar eller på jobb har man ingen mulighet til å forsvare deg. I tillegg blir man fysisk redd, med god grunn. En som brøler noe stygt til deg kan finne på å slå deg ned i neste øyeblikk.

Jeg blir rasende på Jirde Alis vegne for Antonsen-saken, noe jeg overhodet ikke ble i kakerlakksaken der den gamle damen spydde ut sin ravende ko-ko kakling på Facebook.

Bør tiltales og dømmes

Jeg synes Atle Antonsen bør tiltales og dømmes etter straffelovens §§ 266 og 267 om forbud mot hensynsløs atferd og krenkelse av privatlivets fred. Men jeg kjenner ikke rettspraksis på disse paragrafene, og vet derfor ikke hvor sannsynlig det er at hans atferd ville ført til en dom på disse paragrafene.

Uansett hva som nå skjer videre får Antonsen en ubehagelig runde både i mediene og trolig også med sine oppdragsgivere. Det er skikkelig fortjent!

Atle Antonsen har fått mulighet til å svare på denne kommentaren.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt