Gå til sidens hovedinnhold

Jens Petter Hauge ble ikke solgt fordi han var for dårlig, men fordi Milan ville cashe inn en kjapp gevinst

Jens Petter Hauge er på under ett år solgt for nær 200 millioner kroner; 50 millioner for å flytte fra Bodø til Milano, 120 millioner til for å ta ferden videre til Frankfurt.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

(Avisa Nordland)

Der kan han allerede til helga debutere for Eintracht Frankfurt borte mot Borussia Dortmund. De har en annen nordmann på laget, og sammenlignet med den anslåtte verdien på Erling Braut Haaland er selv Hauge en smågutt. Lik 99,9 prosent av alle andre fotballspillere i verden.

Men som Bodø/Glimt-spiller setter Jens Petter Hauge en suveren ny rekord: Ingen har vært i nærheten av å bli omsatt for så mye.

Les også: Hauge klar for Eintracht Frankfurt

At dette skjer før Jens Petter har fylt 22 år gjør ikke situasjonen mindre unik. Det eneste den kan sammenlignes med i Glimt-sammenheng er salget av Trond Fredrik Ludvigsen til Hertha Berlin i 2001 for 20 millioner kroner.

Det var enormt mye penger for en 18-åring på en tid da verdens dyreste fotballspiller kostet «kun» 460 millioner. Overgangsrekorden i dag er over to milliarder. Men Ludvigsen ble aldri noen suksess i Hertha, og det ble med den ene millionovergangen.

Mange vil nok tenke at overgangen fra Milan til Eintracht viser at heller ikke Hauge lyktes helt i sin første utenlandske klubb.

Milan er tross alt en av verdens absolutt største klubber, med sju seire i Mesterligaen og 18 italienske mesterskap. Mens Eintracht har spilt én finale i Serievinnercupen - et tap helt tilbake i 1960 - og har ett tysk seriemesterskap.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

For å forstå hvorfor dette er en helt feil tanke må vi gå til AC Milans nære historie. I 2017 solgte Silvio Berlusconi klubben til den kinesiske forretningsmannen Li Yonghong for 830 millioner euro.

Etter flere forsøk på å skaffe nok penger til kjøpet, tok Yonghongs selskap opp et gigantlån fra det amerikanske investeringsselskapet Elliott Management Corporation (EMC).

Det betød langt fra at Yonghongs økonomiske problemer var over, og etter mye fram og tilbake endte det hele med at EMC i juli 2018 overtok som eneeiere av AC Milan for å dekke inn hans gjeld.

Elliott Management Corporation er et av verdens mest beryktede såkalt gribbefond og ble i sin tid av Obama-administrasjonen i USA sammenlignet med pirater.

Ingen er da heller i tvil om at EMCs overtagelse av AC Milan var en rent finansiell operasjon: Målet er utelukkende å tjene penger, ved å kjøpe et gjeldsutsatte selskap billig for senere å selge det dyrt.

At akkurat dette selskapet driver med fotball er helt underordnet, alt handler om pengene. Både langsiktig og kortsiktig.

Ved å selge Jens Petter Hauge nå har de tjent 75 millioner på under ett år, og det trumpet håpet om at han kunne hjelpe laget til sportslig suksess litt lenger fram.

Nå er ikke det hele historien. Milan kunne valgt å selge en annen spiller, men de kunne aldri beholde alle spillerne treneren kunne tenkt seg å ha med videre. Da havnet Jens Petter på feil side av avveiingen mellom nåpris, og framtidig potensial.

Det får trener Stefano Pioli nå grov kjeft for av Milan-fansen, som tidlig tok Hauge til sitt hjerte og mener treneren aldri ga ham en reell sjanse.

Det er da også et faktum at Hauge spilte klart mest i den perioden Milan spilte god fotball og ledet serien. Etter at han stort sett havnet på benken, falt spillet i kvalitet og Milan seg nedover på tabellen.

I stedet for å deppe over det korte oppholdet i Milan bør vi heller glede oss over at Jens Petter Hauge tar ett steg videre. Og gir Bodø/Glimt nye millioner i kassen.

Les flere meninger fra Norsk debatt

På sin 19-årsdag oppholdt Jens Peter Hauge seg tross alt i kulden på Color Line Stadion. Der møtte Aalesunds B-lag Godøy til kamp i fjerdedivisjon. Under tre år senere går han altså for 120 millioner kroner mellom to europeiske toppklubber.

Det er en vanvittig reise på kort tid, og lite tyder på at den stopper nå.

Suksess i Frankfurt vil gjøre Jens Petter aktuell for enda større klubber igjen, så om noen år kan jeg bli nødt til å øke summen i starten av saken en gang til ...

Kommentarer til denne saken