Nyhetsdekningen her hjemme av hendelsene i Afghanistan gjør at folk flest sin kjennskap til situasjonen blir for endimensjonal.

De på ytterste høyre legger skylda helt og fullt på «islam», de på ytterste venstre på «USAs invasjon».

Virkeligheten er mer sammensatt enn som så.

Les også: Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt går hardt ut mot Jens Stoltenberg: - Dette er dypt urimelig

Et vanskelig skille

Det er ikke alltid lett å skille mellom islam og islamisme. Islamister har således mange muslimske tilhengere som er skeptiske til den vestlige demokratimodellen.

Det er likevel ikke slik at alle afghanere mener at Taliban kommer til å gjøre hverdagen bedre. På den annen side ser de mest konservative muslimene Taliban som de eneste som kan redde folket fra den korrupsjonen som gjennomsyrer politikken.

USA og deres allierte gikk inn i Afghanistan på søken etter Al-Qaidas ledere etter 9/11.

Mens de var i landet fikk mange jenter skolegang, og kvinner fikk lov til å studere og jobbe - da vel og merke i byene. I byen Harat er 60 prosent av alle universitetsutdannede kvinner.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Kvinner gjorde seg gjeldende

Det ble stadig mer vanlig med kvinner i fremtredende stillinger. I politikken, i sportens verden, som programledere på TV. Man kunne drive med kunst som dans og musikk - uten å bli straffet for det.

En anledning, med stor symbolverdi, var det da den berømte afghanske sangerinnen Aryanna sang for tusenvis av tilhengere på en fotballbane der en kvinne tidligere hadde blitt steinet til døde av Taliban.

All denne oppblomstringen av sekulær livsstil forarget de svært tradisjonelle og dypt religiøse afghanerne. Mange ble myrdet av Taliban-styrker.

Les også: Afghansk mediesjef i Kabul: - Taliban vil nok kutte av hender og piske de utro

En skjør demokrati-spire

Afghanistan under vestlig kontroll var likevel en skjør spire av et demokrati. Bygget etter vestlig modell, selv om det afghanske styret var gjennomkorrupt og således lite populært blant en del afghanere.

Det var likevel gode krefter i sving, mange som jobbet hardt med håp om en bedre fremtid for Afghanistan.

De ville bygge landet på nytt. Men et land som har lidd under mange tiår med krig og elendighet lar seg ikke gjenoppbygge så lett. Ei heller så fort.

USA og deres allierte hadde ikke lenger tid og tålmodighet.

Både Trump og Biden hadde planer om å komme seg ut av Afghanistan. Trumps administrasjon startet samtaler med Taliban i Qatar. Det ble utarbeidet en militær plan.

USA leverte ikke - og Joe Biden ville bare ut.

Les også: Historieprofessor langer ut mot Trumps avtale med Taliban

Planløst og forhastet

Kritikken av USAs tilbaketrekning gjelder ikke selve tilbaketrekningen. En dag måtte de hjem. Men måten dette ble gjort på er planløs - og så altfor forhastet.

Ifølge Wall Street Journal måtte USA hjelpe afghanske soldater som ofret livet på bakken med luftangrep. Sannheten er at de lot dem i stikken.

De hadde ikke mat, ikke penger. Så de overga seg.

Biden skyver skylda over på alle andre, og klager over at afghanske soldater ikke ville krige. Det klinger kleint når afghanske styrker har mistet flere soldater på ett år - enn USA har gjort på 20.

Her kan du lese flere innlegg av Mina Bai

På flukt

Tusenvis av afghanere rømte til flyplassen i Kabul på søndag da Taliban gjorde sitt inntog.

En god del av dem var de som hadde samarbeidet med USA og dets allierte. De kommer til å bli straffet. Mange afghanere er misfornøyde med den avsatte presidenten Ashraf Ghani. De sier han ofret både hæren og landet ved å gi seg så lett. Den russiske ambassaden i Kabul forteller at han tok med seg tre billass med kontanter.

I tillegg til Qatar, der Taliban fikk etablert et kontor, spilte Pakistan en nøkkelrolle i styrkingen av Taliban.

USA, som Pakistans samarbeidspartner, blandet seg aldri inn for å ta side med den afghanske regjeringen.

Mange av forhandlingsmøtene mellom Taliban og USA pågikk uten noen representanter for det sittende styret i Afghanistan. Dette ble sett på som et svik.

Les også: Norges Afghanistan-skam

Taliban-støtte fra flere hold

Islamister i Iran og Qatar støttet Taliban.

Uansett ville et utslitt samfunn som Afghanistan ha fred. Det var kun Taliban som kunne love dette.

Over 80 milliarder dollar brukt på den afghanske hæren virker som bortkasta penger. Det er dessverre det som er trist med islamister. Man kan ikke bli kvitt deres dyptsittende ideologi.

Les også: Er det som skjer i Afghanistan nå egentlig så veldig overraskende?

Sharia og islamske verdier

Det nye Taliban vil styre landet etter Sharia-lover og islamske verdier. Taliban prøver å skape et bilde av at de har en mer menneskevennlig og tolerant fremgangsmåte enn tidligere. De sier blant annet at kvinner kan komme ut og jobbe, men alt dette etter islamsk modell.

Det er imidlertid ikke klart hvilken modell det er snakk om.

Den iranske islamist-modellen har vært en katastrofe for iranske kvinner.

Det som har skjedd i Afghanistan er først og fremst et nederlag for sekulære krefter i Afghanistan, men også for sekularisme i regionen.

Les mer fra Norsk debatt her

Dårlig nytt for USA og deres allierte

Et ustabilt Afghanistan drevet av islamister kommer til å bli et arnested for farlige islamistgrupper som Al-Qaida og IS.

Taliban lover at dette ikke skal skje.

En ting er sikkert.

Disse grupperingenes mest forhatte fiende er vesten.

Det er dårlige nyheter for USA og deres allierte.