Dette innlegget ble først publisert i Vårt Oslo:

Kjære statsminister.

Jeg tror ikke du har forstått hvor ille det er innen min bransje, utelivsbransjen. Til info, det er helt natta!

Du gikk til valg på at: «Nå er det vanlig folks tur», «Mer fellesskap. Mindre forskjeller».

At politikere bryter valgløfter, er jo ikke nytt, men med det tempoet du nå kjører, er du i ferd med å gjøre Lewis Hamilton til smågutt!

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Min bransje består i all hovedsak av «vanlige folk», vanlige folk, Jonas! De som i alle år har trodd at Arbeiderpartiet ville dem vel! Hva har skjedd? Jeg har selv stemt Arbeiderpartiet de fleste år og jeg kjenner meg rett og slett ikke igjen.

Hvor har det blitt av brorskapet?

Ikke bare gjør du livet veldig vanskelig for de ansatte, men du er også i ferd med å radere ut en hel generasjon utelivsentreprenører. Er det det du har lyst å bli husket som, han som raderte ut en hel generasjon med utelivsentreprenører?

Det høres brutalt ut, men det er det som faktisk er i ferd med å skje. Det er tungt nå for mange innen min bransje! Det er jo ikke gøy å se på at pengene renner ut hver dag, men det er den brutale sannheten for de fleste.

Les også: Vi er midt i en strømkrise og pandemi - med dette er det Sandra Borch bekymrer seg over?

Jeg har eiet og drevet Cafe Fiasco i over 30 år. 30. november 1989 åpnet vi dørene, og helt frem til pandemien slo knock out på de fleste, var det veldig god butikk. Vi gikk med overskudd i alle årene takket være fantastisk dyktige ansatte, god kostandskontroll og ikke minst kontinuerlige småinvesteringer, slik at vi har hengt med i tiden. Så Cafe Fiasco klarer seg.

Lurte på om de hadde råd til julegaver!

Men de færreste har det slik. Jeg kjenner mange innen min bransje, mange som også er nære venner. Nå går det på stumpene løs. Den første nedstengningen var vond, den andre var ille, men nå er det helt natta. Kassene er tomme over alt, i tillegg lusker MVA-spøkelset med 8,5 prosent forsinkelsesrente, som kommer til betaling når skjenkingen åpner igjen! Glem heller ikke strømregningen, som for alle i dette landet, blir brutalt høy de neste månedene.

Dette kommer rett og slett ikke til å gå. Borte blir de mindre aktørene og inn kommer de store, gjerne internasjonale aktører med storkapital i ryggen. Noen som sa «vanlige folk»?

Les også: Kreftsykepleier med 25 års erfaring: - Jeg må vaske toaletter mens pasientene neglisjeres

Vi har valgt å holde åpent av hensyn til våre ansatte, da de rett og slett ikke klarer mer. Det er så ille at de lurte på om de hadde råd til julegaver rett før jul! Slik det det ser ut nå, taper vi stort på å holde åpent, og jo lengre nedstengningen drar ut i tid, jo større blir vårt tap.

Jeg kan lite om helsepolitikk, så skal utale meg lite om det. Når det er sagt forstår jeg imidlertid lite av at ikke vaksinepass er innført og det virker rart, at så få innlagte på sykehusene, og så få på intensivavdelingene, er grunnlag nok, til å innføre tiltak som er i ferd med å rasere en hel bransje.

Det jeg kan noe om er å drive butikk. Derfor forstår jeg svært lite av hvorfor ikke støtteordningene er bedre?

170 milliarder mer enn i fjor

AS Norge renner over av penger. I fjor høst og frem til og med jul, tjente vi rundt 170 milliarder kroner mer enn året før på høye, især gasspriser, men også olje og ikke minst strøm. Hvor vanskelig kan det da være å gi noen milliarder ekstra til de bransjene som har slitt i snart to år som følge av pandemien?

Det er ikke disse bransjene som driver inflasjonen, for å si det fint!

Les også: Kraftrikdommen gjør oss fattigere

Lønnskompensasjonsordningen er ok den, i hvert fall på papiret, men hvorfor kan man ikke dekke 100 prosent? På Cafe Fiasco omsetter vi vanligvis fra 20 000 kroner opp til 90 000 kroner om dagen, avhengig av hvilke ukedager og hvilken tid på året. Nå ligger vi på pluss/minus et par tusen kroner dagen, mens de faste kostandene er det samme og antall ansatte på jobb er det samme. Pengene renner ut.

Det er den brutale hverdagen!

Vi har søkt Oslo kommune om ekstra støtte, men har jeg forstått rett, er ikke den statlige kompensasjonsordningen på plass enda. Så Jonas, jeg håper du forstår alvoret. Å få på plass en levedyktig kompensasjonsordning så raskt som mulig, må bli prioritet en. Det vil sørge for at «vanlige folk» vil ha en «vanlig bedrift» å komme tilbake til.

Gjør alvor av: «Nå er det vanlig folks tur», «Mer fellesskap. Mindre forskjeller».

For ordens skyld: Mille Eikeland er gift med Ole Eikeland, som er en del av duoen Stavrum & Eikeland i Nettavisen.

Les flere meninger fra Norsk debatt