Gå til sidens hovedinnhold

Jonas Gahr Klimastar

I åtte år har Solberg hatt alle muligheter til å bli klimahelten for oss unge. Faktum er at vi unge aldri har vært så bekymra for framtida.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

En arbeiderpartiledet regjering skal løse klimakrisa.

Derfor er det viktigste klimatiltaket for å kutte utslipp de neste fire årene å kaste dagens høyreregjering. Etter åtte år hvor Høyre, Venstre, KrF og Frp har hatt rent flertall til å styre klimapolitikken er det på tide å gjøre opp status.

Det er en grunn til at MDG har pekt på Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre som Norges neste statsminister. Dagens regjering gjør ikke nok for å kutte utslipp i Norge, og styrer mot å ikke nå klimamålene våre det neste tiåret.

I åtte år har Solberg hatt alle muligheter til å bli klimahelten for oss unge. Faktum er at vi unge aldri har vært så bekymra for framtida.

Dette er innlegget Johan Halvor Vaag Endrerud svarer på: Derfor bør AUF-erne stemme MDG i år

Norge må bli mindre oljeavhengig

I 2013 var Erna Solberg sitt viktigste valgløfte at Norge skulle bli mindre oljeavhengige. Dersom vi i dag fjerner inntektene til staten fra norsk olje og gass, går AS Norge i minus.

Høyresidens valgflesk viste seg å være nettopp det, valgflesk. Vi lever i en tid hvor Norge må gå gjennom den største omstillinga i moderne tid. Olje og gass, skal bli erstattet med vind, vann og sol. Hvordan skal vi få det til?

Høyreregjeringen peker på markedet, vi mener at løsningene ligger i fellesskapet. Etter åtte år med markedsovertroen til Høyre er resultatene lite å skryte av. Nå må vi bruke statens muskler til å bygge opp de nye industriene vi skal leve av i fremtiden. Som MDG selv har sagt, hvis vi skal få til det trenger vi en ny arbeiderpartiledet regjering.

Utslippene må raskere ned

Regjeringens eget klimaregnskap forteller oss at Norge styrer mot klimakatastrofe. I statsbudsjettet fra i fjor kom det fram at regjeringen med sin politikk ligger an til å kutte kun 21 prosent av utslippene fram mot 2030. Det er 30 prosent mindre enn det vi trenger å kutte.

Arbeiderpartiets løfte til alle unge i dag er en fremtid vi kan tro på. Derfor skal vi kutte 55 prosent av Norges, i hele økonomien, innen 2030.

Det skal bli enklere å leve miljøvennlige liv. Det skal være billigere å reparere enn å kjøpe nytt, og bussen og toget skal gå oftere og koste mindre. Også skal vi satse rekordmye på nye grønne arbeidsplasser sånn at vi unge vet at vi har en jobb å gå til i framtida.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

En styrt avvikling av olje og gass

Oljealderen går mot slutten. Vi vet at Norge ikke kan fortsette å lete etter nye oljefelt i dagens tempo. I motsetning til dagens regjering som har satt rekord i åpning og leting etter nye felt, kommer en ny Arbeiderpartiledet regjering til å stramme igjen oljekrana.

Insentivene som gjør det superlønnsomt å lete etter ny olje og gass må fjernes. Både på grunn av klimarisikoen, men også fordi vi som fellesskap ikke kan åpne nye oljefelt Norge kommer til å tape på i fremtiden.

Espen Barth Eide, Arbeiderpartiets energipolitiske talsperson, har sagt at tiden for store nye utlysninger er over. Derfor kommer slaget i en ny arbeiderpartiledet regjering, ikke til å stå om olje og gass, men om hvordan vi skal skape de nye grønne industriene som skal ta Norge inn i framtida.

Vi trenger en rettferdig klimapolitikk

Alle unge som ser etter politikere som kan styre Norge trygt ut av klimakrise skal være sikre på at Arbeiderpartiet er klare til å ta ansvar. Vi skal skape nye jobber, kutte utslipp og sørge for at løsningene på klimakrisa ikke øker forskjellene i samfunnet vårt.

Skal vi få til det så trenger vi en sterk arbeiderpartiledet regjering, ledet av Jonas Gahr Støre.

Les mer fra Norsk debatt her

AUF-ere over hele landet kommer til å stemme Arbeiderpartiet med stolthet når de går til valgurnene 13. september.

Kommentarer til denne saken